Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Εκρηξη» της ρατσιστικής βίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Μανία έχει καταλάβει τους Γερμανούς νομοθέτες και πολιτικούς για την πάταξη του νεοναζιστικού κινήματος, την πάταξη των εγκλημάτων που σχετίζονται με το ρατσισμό και την ξενοφοβία, για το οριστικό θάψιμο του «αυγού του φιδιού». Φαντάσματα κυνηγούν, όπως και οι νεοναζιστές, που φυσικά δεν πρόκειται να εκλείψουν όσο το «εκκολαπτήριο» παραμένει το ίδιο και απαράλλαχτο, όπως και τότε που γέννησε τον Χίτλερ.

Νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι η ενοποιημένη χώρα σφαδάζει από την «έκρηξη» ρατσιστικών επιθέσεων και εγκλημάτων, αφού μέσα σε ένα χρόνο γνώρισε μία αύξηση περισσότερο από 40%, ενώ άλλη έρευνα εμπεριέχει ακόμη πιο ανησυχητικά στοιχεία, καθώς αναφέρει ότι ένας στους δύο κατοίκους της Ανατολικής Γερμανίας, πιστεύει ότι το καθεστώς των ναζί «είχε και την καλή του πλευρά».

Τα στοιχεία έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι, κατά τη συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Ντι Βόχε», όπου μάλιστα χαρακτηρίζει «εκρηκτική» την αύξηση των κρουσμάτων βίας με ξενοφοβικό, ρατσιστικό ή αντισημιτικό υπόβαθρο, ενώ παράλληλα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τόσο για το γεγονός της εξαιρετικά δυσανάλογης «πυκνότητας» των φαινομένων αυτών στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όσο και για την επέκταση αυτής της «διάβρωσης» στις μικρές ηλικίες.

Συγκεκριμένα, στη συνέντευξή του, ο Σίλι παραθέτει τα «στοιχεία» για την περίοδο Γενάρης - Νοέμβρης 2000, σύμφωνα με τα οποία τα κρούσματα αυτού τύπου ανήλθαν σε 13.753 από 9.456 που είχαν σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο του 1999. Οι επιθέσεις βίας ενάντια σε ξένους, κυρίως από ομάδες «σκίνχεντ» και «νεοναζί», με «απτές επιπτώσεις» - με αποτέλεσμα δηλαδή σοβαρούς τραυματισμούς ή και σε ορισμένες περιπτώσεις το θάνατο - από 397 το 1999 αυξήθηκαν σε 553.

Εμφαση στην Ανατολή

Το «επίκεντρο της βίας» βρίσκεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού Εσωτερικών, σαφώς στα νέα κρατίδια της Ανατολικής κυρίως Γερμανίας, όπως το Βραδεμβούργο, τη Σαξωνία - Ανχαλτ, το Μεκλεμβούργο - Πομερανία, τη Θουριγγία και τη Σαξωνία, όπου, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπούν μόνο το 21% του συνολικού πληθυσμού, συμμετέχουν στη στατιστική των εκδηλώσεων βίας με 50%.

«Σε κάθε 100.000 κατοίκους στα νέα κρατίδια αντιστοιχεί ένας υπερτριπλάσιος αριθμός πράξεων ρατσιστικής βίας σε σύγκριση με τα δυτικά κρατίδια», λέει ο Σίλι, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η περί ου ο λόγος αναλογία «23 προς 7» είναι στην πραγματικότητα «εξωραΐστική» για την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολή, αν συνυπολογίσει κανείς ότι στα νέα κρατίδια ζουν και εργάζονται πολύ λιγότεροι ξένοι απ' ό,τι στα δυτικογερμανικά κρατίδια.

Στο ίδιο τεύχος της «Ντι Βόχε» δημοσιεύεται έρευνα του Ινστιτούτου «Forsa» σύμφωνα με την οποία το 46% των νέων, ηλικίας από 14 έως 25 ετών, είναι της άποψης ότι «υπάρχουν πέραν του δέοντος πολλοί ξένοι στη Γερμανία». Στο κλασικό για τις δημοσκοπήσεις αυτού του τύπου ερώτημα, για το «αν ο εθνικοσοσιαλισμός είχε και θετικές πλευρές», το 47% των Ανατολικογερμανών απάντησε σύμφωνα με την έρευνα καταφατικά!

Τα στοιχεία αυτά έρχονται σε μία στιγμή «κρίσιμη πολιτικά», που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης θα πρέπει να απαντήσει στο αίτημα της «κοκκινοπράσινης κυβέρνησης» για απαγόρευση του ακροδεξιού «Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος» (NPD), στο οποίο αποδίδεται - πέραν της μη συμβατότητας με την υφιστάμενη συνταγματική τάξη και των ρατσιστικών, αντισημιτικών θέσεων - και ο ρόλος του «συντονιστή» ή «υποστηρικτή» των ομάδων «νεοναζί» και «σκίνχεντ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρατσιστική επίθεση (2007-10-02 00:00:00.0)
Φόβος για το «αυγό του φιδιού» (2001-03-31 00:00:00.0)
Προς απαγόρευση νεοναζιστικού κόμματος (2000-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ