Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Σήμερα οι ψηφοφορίες για τις αναθεωρητικές προτάσεις

Με τις ψηφοφορίες επί των αναθεωρητικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί, τελειώνει σήμερα το «έργο» της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος. Το απόγευμα της Δευτέρας συζητήθηκαν οι συμπληρωματικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για την κατάθεση προτάσεων ήταν να έχουν συγκεντρώσει 50 υπογραφές βουλευτών.

Οι συμπληρωματικές προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπουν την προστασία του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας φύλου, ειδική διάταξη για την προστασία των ζώων, αποσαφήνιση του άρθρου 22 για τους όρους εργασίας, δήθεν για την καλύτερη προστασία των εργαζομένων, συνταγματική κατοχύρωση της αυτονομίας των ΟΤΑ κ.ά. Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση για την ανεξαρτησία των δικαστών των στρατοδικείων. Πρόταση με την οποία συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ διότι, κατά τον εισηγητή του Γ. Κατρούγκαλο, «διευρύνει τα όρια της ελευθερίας, με την έννοια ότι ενισχύει τη θεσμική εγγύηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας των στρατιωτικών δικαστών», όταν ο ΣΥΡΙΖΑ πριν γίνει κυβέρνηση μιλούσε για την κατάργηση των στρατοδικείων.

Κενό γράμμα οι διατάξεις για την προστασία δικαιωμάτων

Στην υποκρισία των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. Για παράδειγμα, όσον αφορά τις προτάσεις για προστασία του φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού επισήμανε ότι «η επίκληση μιας τέτοιας προστασίας στο Σύνταγμα καταλήγει κενό γράμμα, μια υποκρισία, όσο δεν υπάρχουν οι κοινωνικές εκείνες συνθήκες και προϋποθέσεις που να κατοχυρώνουν μια σειρά από δικαιώματα και ανάγονται στην ατομική ευθύνη, αντί της υποχρέωσης που θα έπρεπε να υπάρχει από τη μεριά του κράτους».

Δείχνοντας το μέγεθος του εμπαιγμού σημείωσε ότι όχι μόνο δεν υπάρχει στήριξη, για παράδειγμα, της γυναίκας ως εργαζόμενης μητέρας, αλλά τα μέτρα που παίρνονται σε επίπεδο ΕΕ επιδεινώνουν δραματικά τη θέση της, όπως η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια στο όνομα της ισότητας με τους άντρες.

Το ίδιο ισχύει με τα περί προστασίας του φύλου, προσθέτοντας ακόμα ότι «αυτή η αποθέωση, που πολλές φορές γίνεται, της ατομικής επιλογής, χωρίς τις απαραίτητες κοινωνικές συνθήκες, την κοινωνική στήριξη (...) τελικά καταλήγει να είναι ο πυρήνας της αντίληψης του νεοφιλελευθερισμού. Κι όταν τόσο σοβαρά ζητήματα αντιμετωπίζονται με τυχοδιωκτισμό και καιροσκοπισμό, τροφοδοτούν τελικά, αντί να καταπολεμούν, συντηρητικά και αντιδραστικά αντανακλαστικά», συμπλήρωσε.

Για την πρόταση προστασίας των ζώων που θα προστεθεί στο άρθρο 24, το οποίο προβλέπει την προστασία του περιβάλλοντος, ο Γ. Γκιόκας έθεσε το ερώτημα, συνολικά το άρθρο αυτό «όλα αυτά τα χρόνια πόσο προστάτευσε το περιβάλλον» όταν «η εμπορευματοποίηση της γης, του περιβάλλοντος, η υποταγή του στον σκοπό, στην επιδίωξη του κέρδους είναι αυτή που τελικά κυριαρχεί, με τις γνωστές συνέπειες σε όλους μας».

Εξέφρασε τη διαφωνία του ΚΚΕ όσον αφορά την πρόταση για την αυτονομία των ΟΤΑ, επισημαίνοντας ότι «κινούνται σε ένα πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί για την Τοπική Διοίκηση» από τις προηγούμενες και τη σημερινή κυβέρνηση, που δίνει αρμοδιότητες με στόχο την παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων μέσα από την ενίσχυση της λογικής της ανταποδοτικότητας.

Δήλωσε την αντίθεση του ΚΚΕ στην πρόταση της ΝΔ και την απαίτησή του για την κατάργηση των στρατοδικείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ