Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχείρηση εξωραϊσμού της ιμπεριαλιστικής ΕΕ

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για το «ξέπλυμα» της ιμπεριαλιστικής ΕΕ βρήκαν χτες - σε πλήρη σύμπνοια - ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, ανταποκρινόμενοι στις σχετικές εκκλήσεις που απεύθυνε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γ. Κατάινεν, υπεύθυνος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

«Οι ΗΠΑ αποτελούν μία πρόκληση για εμάς, όπως η Κίνα που μας ανταγωνίζεται. Επίσης και η Ρωσία, σε ό,τι αφορά την εμπλοκή της σε εθνικές δημοκρατικές διαδικασίες. Επομένως, αξιότιμα μέλη, βρισκόμαστε σε μία εποχή που πρέπει να υπερασπιστούμε την Ευρώπη, να αμυνθούμε για την Ευρώπη. Θα πρέπει να έχουμε ίσους όρους, έτσι ώστε να μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», είπε ο ο Γ. Κατάινεν, διευκρινίζοντας ότι αυτά προϋποθέτουν χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το «πακέτο Γιούνκερ», «καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία, για να βελτιώσουμε τις επενδύσεις και στις αφρικανικές χώρες και για τις χώρες της γειτονιάς μας», την προώθηση της «ενεργειακής ασφάλειας» της Ευρώπης, την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, και όλα αυτά πασπαλισμένα με τα περί επιστροφής της Ευρώπης «στις αξίες της, τα κοινωνικά δικαιώματα», την προστασία της από την άνοδο του εθνικισμού κ.ο.κ.

Ο Κατάινεν «έβγαλε το καπέλο» στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων του «πακέτου Γιούνκερ», που αξιοποιούνται για να τροφοδοτούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι με «ζεστό» χρήμα. Αναφορά έκανε και στα «κόκκινα» δάνεια, λέγοντας ότι «και εκεί χρειαζόμαστε καλύτερες αποδόσεις και οι ελληνικές επενδυτικές τράπεζες χρειάζονται εμπιστοσύνη, η οποία είναι σαν το οξυγόνο».

Με τον Κατάινεν ευθυγραμμίστηκαν όλα τα αστικά κόμματα, ενώ η ναζιστική Χρυσή Αυγή «παραπονέθηκε» για την υψηλή φορολογία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σε σχέση με Βουλγαρία, Κύπρο και Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ είναι οργανισμός ταξικής αλληλεγγύης για την προστασία των επιχειρηματικών ομίλων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στα παραπάνω, επισήμανε ότι η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστικός οργανισμός «που στο επίκεντρό του έχει την ταξική αλληλεγγύη, την προστασία των ευρωπαϊκών επιχειρηματικών ομίλων στον σφοδρό ανταγωνισμό που έχουν με πολυεθνικές άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και περιοχών - των ΗΠΑ, της Κίνας ή της Ρωσίας».

Με «αλλεπάλληλα χρηματοδοτικά πακέτα, τα οποία προέρχονται από τη φοροληστεία των λαών της ΕΕ», στηρίζει την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, διαμορφώνοντας «υποδομές τέτοιες που εξυπηρετούν τις ανάγκες τους, ενώ δεν είναι "επιλέξιμα" τα έργα που αφορούν την προστασία και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των λαϊκών οικογενειών, αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής ή αντιπυρικής προστασίας, που στη χώρα μας κάθε χρόνο θρηνούμε δεκάδες νεκρούς».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η ΕΕ επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα «σε όλες τις χώρες της ΕΕ, για την "απελευθέρωση" της αγοράς εργασίας» ώστε να υπάρχει «ένα φθηνό - αναλώσιμο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό για τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές». Πρόσθεσε ότι «στοιχείο της πολιτικής "άμυνας και ασφάλειας", στο όνομα της "τρομοκρατίας", είναι να αντιμετωπίσει τον εχθρό - λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μέσα από τους μηχανισμούς τους οποίους διαμορφώνει».

Οσο για την αγωνία της ΕΕ και των αστικών κομμάτων για την άνοδο των λαϊκιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στην ΕΕ, σημείωσε ότι είναι τουλάχιστον υποκρισία, όταν αυτές τις δυνάμεις τις έχουν αξιοποιήσει κατ' επανάληψη τα επιτελεία της ΕΕ, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Ουκρανίας, με τη χρησιμοποίηση των ναζιστικών οργανώσεων για την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου.

«Η διέξοδος για τους λαούς είναι το δυνάμωμα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, των ριζοσπαστικών, επαναστατικών, κομμουνιστικών ρευμάτων, κομμάτων και δυνάμεων», επεσήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ