Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ - ΖΑΕΦ
Τις επόμενες μέρες το πρωτόκολλο επικύρωσης της ΝΑΤΟικής συμφωνίας

Το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, που ήδη τη Δευτέρα εγκρίθηκε σιωπηρά από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 29 χωρών - μελών της λυκοσυμμαχίας, αναμένεται να φέρει τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, βάζοντας και επισήμως τη ΝΑΤΟική «σφραγίδα» στη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, που έχει βασικό στόχο την παραπέρα ισχυροποίηση του δολοφονικού οργανισμού στα Βαλκάνια στην αντιπαράθεσή του με τη Ρωσία.

Θα ακολουθήσει η έγκρισή του από τα Κοινοβούλια των υπόλοιπων κρατών - μελών, που αποτελεί προϋπόθεση για να τεθεί σε ισχύ η εχθρική και για τους δύο λαούς συμφωνία, ενώ σε άλλη μια επιβεβαίωση του ΝΑΤΟικού περιεχομένου της, το ακριβές χρονοδιάγραμμα που δεν έχει διευκρινιστεί ορίζεται από την επερχόμενη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στα μέσα Φλεβάρη, οπότε και αναμένεται η συμμετοχή για πρώτη φορά της υπουργού Αμυνας της γείτονος, χωρίς δικαίωμα ψήφου σε πρώτη φάση.

Στο μεταξύ, τη σημασία της συμφωνίας για την προώθηση και των ευρωενωσιακών σχεδιασμών στην περιοχή υπενθύμισε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των MED 7, κάνοντας λόγο για «σημαντική επιτυχία της Ευρώπης» και για «μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, δημοκρατική, κοινωνική, που θα μπορεί να παίζει και έναν σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας», όπως βαφτίζονται προκλητικά τα σχέδια που βάζουν φωτιά στο φιτίλι των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έδωσε χτες από το βήμα της 5ης Συνόδου των MED 7 ειδικά συγχαρητήρια στους πρωθυπουργούς Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μίλησε μάλιστα για «μήνυμα ελπίδας», περιγράφοντας έτσι τη διμερή συμφωνία αλλά και τα όσα την ακολουθούν με τη διαδικασία για την ένταξη των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι οι εξελίξεις αποτελούν ένα «εξαιρετικό παράδειγμα» για το «τι μπορεί να προσφέρει ο διάλογος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ