Τετάρτη 30 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Προσκλήσεις και προκλήσεις

Πρόσκληση επίσκεψης στην Τουρκία δέχτηκε ο νέος υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης από τον Τούρκο ομόλογό του, Χ. Ακάρ, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Anadolu» και το ΑΠΕ. Ο Χ. Ακάρ φέρεται να ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Ελληνα ομόλογό του και να αναφέρθηκε στη σημασία της βελτίωσης της καλής γειτονίας και της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Την ίδια ώρα και λίγο πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα την ερχόμενη βδομάδα στην Τουρκία, η τουρκική αστική τάξη δεν χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τις πάγιες αξιώσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τον Χ. Ακάρ να δηλώνει κατά την επίσκεψή του σε βάση της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας ότι «η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει κανένα τετελεσμένο. Σε ζητήματα οικονομικά, στρατιωτικά και ασφάλειας, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν μπορούμε να εγκρίνουμε κανένα θέμα που να μην υπάρχει η Τουρκία. Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι», προσθέτοντας ότι «συνεχίζουμε την παρουσία μας στην Γαλάζια Πατρίδα, όπου υπάρχουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

Παράλληλα, νέο σκηνικό έντασης στα Ιμια, με αφορμή την επέτειο της 31ης Γενάρη του 1996, όταν έχασαν τη ζωή τους οι αξιωματικοί του ΠΝ μετά από πτώση του ελικοπτέρου όπου επέβαιναν, έστηναν χτες τα τουρκικά ΜΜΕ, που αναπαρήγαγαν πληροφορίες του τουρκικού Επιτελείου Ναυτικού, σύμφωνα με τις οποίες 3 τουρκικά πολεμικά πλοία και μια ακταιωρός του τουρκικού Λιμενικού έχουν «αποκλείσει» την περιοχή των Ιμίων, «αποτρέποντας οποιαδήποτε ελληνική πρόκληση», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, και στη μόνιμη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού που πηγαίνει χέρι - χέρι με το ρόλο αμερικανοΝΑΤΟικού «διαύλου» που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς τη μεριά της Τουρκίας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Π. Ρήγας, μιλώντας χτες στον «Alpha» σημείωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα, ούτε άγχος ούτε φόβος. Είναι συνήθης δραστηριότητα, ό,τι γίνεται όλα τα χρόνια. Η Τουρκία κατά καιρούς αυξάνει τη ρητορική της και ενδεχομένως και τις ενέργειες. Εμείς έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι δεν θα παρασυρθούμε σε τέτοιες διαδικασίες έντασης. Οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν με ισχυρό τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έναντι οιασδήποτε αμφισβήτησης της ακεραιότητας της πατρίδας μας».

Στην Κύπρο ο Ευ. Αποστολάκης

Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του Σ. Αγγελίδη, πραγματοποιεί από χτες ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται σήμερα, οπότε και ο υπουργός Αμυνας θα μεταβεί στο Βουκουρέστι, όπου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

  • Στο μεταξύ, χτες συνεχίστηκαν οι έκτακτες κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΣΑΓΕ προχώρησε στην πλήρωση κενών θέσεων αντιστράτηγων, αντιναυάρχων και αντιπτεράρχων, κρίνοντας τους αξιωματικούς στον βαθμό του υποστράτηγου, υποναυάρχου και υποπτεράρχου. Παράλληλα, αποστράτευσε 10 υποστράτηγους, τέσσερις υποναυάρχους και έναν υποπτέραρχο. Στις ανακοινώσεις αντέδρασε η ΝΔ, που μίλησε για «απόπειρα πλήρους κομματικοποίησης του κράτους με τις κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και τις επικείμενες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία», ενώ ο πρώην υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος, με ανάρτησή του, έκανε λόγο για «κρίσεις με πολιτικά εκδικητικά κριτήρια» και «καρατομήσεις από τη γιάφκα ΣΥΡΙΖΑ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ