Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MANTA 2019»
Πολεμική προετοιμασία με τη συμμετοχή και της Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου στα ανοιχτά της Σικελίας και του Ιονίου Πελάγους με κύρια στόχευση τη Ρωσία

Από τη ΝΑΤΟική άσκηση ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους
Από τη ΝΑΤΟική άσκηση ανοιχτά του Ιονίου Πελάγους
Σε μια περίοδο που αγριεύει ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα πρωτίστως, για σφαίρες επιρροής, πρώτες ύλες, ενεργειακούς και εμπορικούς δρόμους και αγορές, πυκνώνουν και οι στρατιωτικές ασκήσεις, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν πρόβες και προετοιμασία για πολεμικές συγκρούσεις μεγάλης κλίμακας.

Μια τέτοια άσκηση ολοκληρώθηκε την περασμένη βδομάδα (είχε διάρκεια από τις 25 Φλεβάρη έως τις 8 Μάρτη) στη Μεσόγειο, και συγκεκριμένα ανάμεσα στα ιταλικά λιμάνια στην Κατάνια, στις Συρακούσες και την Αουγκούστα και το Ιόνιο Πέλαγος. Πρόκειται για την άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου «Dynamic Manta 2019 (DYMA 19)», όπου συμμετείχε και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με τη φρεγάτα «Ελλη», με ένα ελικόπτερο (τύπου «S-70B»), το υποβρύχιο «Παπανικολής» και επιτελείς. Στην άσκηση συμμετείχαν 3.000 στρατιωτικοί, πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας συνολικά από 10 χώρες της λυκοσυμμαχίας: Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Ολλανδία, Τουρκία καθώς και μονάδες της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τα τελευταία 3 χρόνια στο Αιγαίο. Τη διοίκηση είχε το Συμμαχικό Ναυτικό Στρατηγείο ALLIED MARITIME COMMAND (MARCOM), στο Νόρθγουντ του Ηνωμένου Βασιλείου. Επισήμως σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού πολέμου, υπό ρεαλιστικές συνθήκες, σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής, καθώς και η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της αμοιβαίας κατανόησης σε συμμαχικό επίπεδο.

Στο στόχαστρο η ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο

Αυτό που δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της ετήσιας αυτής άσκησης, που περιλαμβάνει όλο και περισσότερες δυνάμεις, είναι η δήλωση του υποναύαρχου, διοικητή του στόλου υποβρυχίων του ΝΑΤΟ, Αμερικανού Α. Λένον, προς το διεθνή Τύπο: «Την τελευταία δεκαετία είδαμε ότι η Ρωσία επενδύει έντονα στις ναυτικές δυνάμεις της, ειδικά στα υποβρύχια. Η Ρωσία έχει πολύ ισχυρά υποβρύχια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κατατάσσουμε τις στρατηγικές αυτές ως μια επιστροφή στην πρόκληση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Είναι επομένως πολύ σημαντικό το ΝΑΤΟ να είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση». Και πρόσθεσε με νόημα: «Βλέπουμε τη Ρωσία ως ανταγωνιστή. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε τους συμμάχους μας ότι μπορούμε να αποτρέψουμε την επιθετικότητα και, αν χρειαστεί, να τους νικήσουμε. Ετσι λοιπόν ο προληπτικός αγώνας μάς προσφέρει έναν τρόπο να εξασφαλίσουμε την προστασία του ΝΑΤΟ, από κάθε επιθετικότητα που προέρχεται από τη θάλασσα». Επίσης, ο διοικητής της SNMG2, της δεύτερης ΝΑΤΟικής αρμάδας που δρα στο Αιγαίο, Ολλανδός Σ. Β. Μπουτς, σημείωσε ότι «το ΝΑΤΟ βλέπει μια αυξανόμενη δραστηριότητα του ρωσικού Ναυτικού, ειδικά στη Μεσόγειο, που σήμερα κινείται με μεγάλο επαγγελματισμό, αλλά είναι πιο ενεργό από ό,τι συνήθως».

Στο πλαίσιο αυτό και με κύρια στόχευση τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ έχει προγραμματίσει για το 2019 (σύμφωνα με δικά του στοιχεία) συνολικά 208 ασκήσεις, περίπου διπλάσιες σε σύγκριση με πέρσι. Πρόκειται για 68 ευρωπαϊκές στρατιωτικές ασκήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες θα πραγματοποιηθούν στα σύνορα της Ανατολικής Ευρώπης με τη Ρωσία και ήδη έχουν προκαλέσει την αντίδραση της τελευταίας, η οποία θα απαντήσει με μεγάλης κλίμακας ασκήσεις. Θυμίζουμε ότι πέρσι η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση στη Νορβηγία, «Trident Juncture», απαντήθηκε με την τεράστιων διαστάσεων άσκηση «Ανατολή» (Vostok), όπου συμμετείχαν χιλιάδες στρατιώτες και μέσα από τη Ρωσία και την Κίνα.

Αν ληφθεί υπόψη και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης για τη συμφωνία των πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές), την INF (του 1987 ανάμεσα στις ΗΠΑ και την τότε ΕΣΣΔ), από την οποία αποχώρησαν αρχικά οι ΗΠΑ και στη συνέχεια η Ρωσία, με αλληλοκατηγορίες για παραβίασή της εκατέρωθεν, προδιαγράφεται μια νέα κούρσα εξοπλισμών, που απειλεί την ειρήνη και τους λαούς όλου του κόσμου. Γι' αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα σε κάθε χώρα να δυναμώνει το κίνημα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, για αποδέσμευση από αυτές, σε συνδυασμό με την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, της μήτρας των πολέμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ