Τετάρτη 13 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Διεργασίες στο προσκήνιο και το παρασκήνιο με επίκεντρο την Κύπρο

Πυκνές είναι οι παρασκηνιακές αλλά και ανοιχτές ζυμώσεις που προχωρούν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενόψει και της νέας Συνόδου Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που στις 20 του μήνα θα γίνει με τη συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επιβεβαιώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας και την αξία που αποκτά στην αναμέτρησή της με άλλα κέντρα, πρώτα απ' όλα τη Ρωσία.

Πριν λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου πανηγύριζε ότι «σε μερικές μέρες οι ηγέτες της Κύπρου και της Ελλάδας θα έρθουν εδώ, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, για να προχωρήσουμε τον αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω αυτών των χωρών (σ.σ. "EastMed")», προσθέτοντας μάλιστα ότι «το (ισραηλινό Πολεμικό) Ναυτικό θα προστατεύει αυτόν τον αγωγό».

Η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων της περιφέρειας επιδρά καταλυτικά στην ανάπτυξη συμμαχιών αλλά και εναλλακτικών σχεδιασμών, με δεδομένο ότι ζητούμενο για τα μονοπώλια κάθε φορά είναι το μέγιστο κέρδος για τα ίδια, κάτι που φυσικά οξύνει την επιθετικότητα αλλά και τα παζάρια όλων με όλους, γιγαντώνοντας έτσι τους κινδύνους για τους λαούς σε όλα τα επίπεδα.

Είναι ενδεικτική η συζήτηση που συνεχίζεται για τις προϋποθέσεις (σταθερής ή περιστασιακής) ένταξης στις περιφερειακές συνεργασίες και της Τουρκίας. Το ενδεχόμενο αυτό φυσικά συνδέεται και με τους όρους διχοτόμησης της Κύπρου - παζάρι που προχωρά γοργά - και τους όρους συνύπαρξης των δύο πλευρών στο νησί. Δεν είναι τυχαίο ότι, μιλώντας στη «Χαραυγή», ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, υπογράμμισε ότι αν τελικά «η λύση του "EastMed" είναι ανεφάρμοστη, αν είναι αδύνατη η δημιουργία τερματικού (σταθμού) στην Κύπρου, εμείς δεν αποκλείουμε τη λύση αγωγού μέσω Τουρκίας αν και εφόσον εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό και είναι πιο συμφέρουσα εκείνη η επιλογή».

Πάντως, η αποφασιστική διείσδυση ενεργειακών κολοσσών στην περιοχή αναδείχτηκε και μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις για εντοπισμό σημαντικού κοιτάσματος στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, για το οποίο δικαιώματα εκμετάλλευσης έχουν η αμερικανική «ExxonMobil» και η αραβικών συμφερόντων «Qatar Petroleum». Η συγκεκριμένη κοινοπραξία θα συνεχίσει όχι μόνο με επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις στο στόχο «Γλαύκο» (όπου εντοπίστηκε το νέο κοίτασμα), αλλά και με άλλες, επίσης στο «10». Μάλιστα, κυπριακά δημοσιεύματα εμφανίζουν τη νέα γεώτρηση να ετοιμάζεται πολύ κοντά στα σύνορα του «10» με το «6», του οποίου τα δικαιώματα έχει η γαλλική «Total» (μαζί με την ιταλική «Εni»), η οποία επίσης σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ (έχει εκφράσει ενδιαφέρον να αποκτήσει πρόσβαση στα «οικόπεδα» 2, 3, 9).

Επαφές Τσαβούσογλου

Από τη μεριά της, η Τουρκία μελετά προσεκτικά τις εξελίξεις και πώς καλύτερα θα αυξήσει τα πλεονεκτήματα για να υπερασπιστεί στρατηγικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου επισήμανε για το Κυπριακό ότι «κάθε επιλογή είναι στο τραπέζι», σε συνάντησή του με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στην Αγκυρα, επαναλαμβάνοντας ότι είναι όρος η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και ευρύτερα στην περιοχή απασχόλησαν συνάντηση του Τσαβούσογλου και με τον «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, που βρέθηκε στην Αττάλεια για να παραστεί σε εγκαίνια «προξενείου» του ψευδοκράτους. Ο Οζερσάι μάλιστα διευκρίνισε ότι συζητήθηκαν και τα «αμυντικού και στρατιωτικού χαρακτήρα βήματα της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την ειρήνη στην περιοχή καθώς και τις κινήσεις της στο θέμα του φυσικού αερίου» και «συντόνισαν τα δικά τους βήματα από δω και πέρα».

Ψηλά στην ατζέντα η «ασφάλεια»

Ο κρίσιμος ρόλος που προορίζουν για την Κύπρο και όλη την περιοχή μας τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα επιβεβαιώθηκε και σε ημερίδα που οργάνωσε το κυβερνών κόμμα ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, με θέμα «Η ασφάλεια στην Ευρώπη και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Γεωπολιτικές προκλήσεις και ευκαιρίες» και με επίτιμη ομιλήτρια την Γερμανίδα υπουργό Αμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (που επισκέφτηκε Αθήνα και Λευκωσία). Η Ντερ Λάιεν τόνισε ότι η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ, έχει μεγάλες δυνατότητες, σε μία περίοδο - πρόσθεσε - που μεγαλώνει η ανάγκη για να ξεπεραστεί ο τεράστιος κατακερματισμός των στρατιωτικών δυνάμεων που χαρακτηρίζει την ΕΕ (με μεγάλο οικονομικό κόστος, όπως σχολίασε συν τοις άλλοις). Μάλιστα, όπως μετέδωσαν διάφορα ΜΜΕ, μετά τις επαφές της ίδιας της υπουργού στη Λευκωσία, το Βερολίνο θα στείλει στην Κύπρο στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν τις (στρατιωτικές) υποδομές της χώρας, προκειμένου να αξιολογηθούν ικανότητες και προοπτικές.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι ενδιαφέρον για ενίσχυση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Κύπρο έχουν εκφράσει (εκτός από τη Βρετανία που διατηρεί δυο κρίσιμες βάσεις και την Τουρκία) και οι ΗΠΑ, αλλά και η Γαλλία (τις επόμενες βδομάδες αναμένεται επίσκεψη του Αναστασιάδη στο Παρίσι και πιθανολογούνται σχετικές ανακοινώσεις).

Χαρακτηριστικές είναι και οι επισημάνσεις Αμερικανών, όπως αυτές που έκανε στην «Καθημερινή» ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της γνωστής αμερικανικής «δεξαμενής σκέψης» «Atlantic Council», Ντέιμον Ουίλσον, που ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται από Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, αντίθετα «θα παραμείνουμε ένας ισχυρός παίκτης σε πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό πεδίο αλλά και στην ασφάλεια...». Τόνισε ότι «υπάρχει ανανεωμένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την ενίσχυση των δημοκρατικών χωρών στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ», αλλά και ότι η κυβέρνηση Τραμπ «ταυτόχρονα προσπαθεί να συμβάλει και στην ανάπτυξη των ενεργειακών δυνατοτήτων στην περιοχή». Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε «τεράστιο λάθος» και «πολύ απλοϊκό» το συμπέρασμα ότι είναι χωρίς επιστροφή η προσέγγιση Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν. Ξεκαθάρισε βέβαια ότι «θα είναι περίπλοκο να διατηρηθεί αγκιστρωμένη στη Δύση η Τουρκία», αλλά και ότι «η Αθήνα και η Ουάσιγκτον εργάζονται από κοινού και έχουν συναντίληψη για την αγκίστρωση της Τουρκίας στη στρατηγική Δύση, ως ισχυρό μέλος του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ