Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξαναζωντάνεψαν οι μνήμες του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

MotionTeam

Μέσα από το 15λεπτο βίντεο που προβλήθηκε στην εκδήλωση αλλά και από την έκθεση φωτογραφικού υλικού, ζωντάνεψαν ξανά χτες οι μνήμες από τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού μας - αγώνα με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές - ενάντια στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, από τον Φλεβάρη μέχρι και τον Ιούλη του 1999.

Εικόνες σκληρές από τους απανωτούς βομβαρδισμούς, τους χιλιάδες νεκρούς, τα κατεστραμμένα εργοστάσια, γέφυρες, νοσοκομεία, σχολεία, που ισοπεδώθηκαν από την ιμπεριαλιστική επέμβαση, που έγινε για μια ακόμη φορά αξιοποιώντας τα διάφορα προσχήματα περί καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εικόνες από την άγρια καταστολή που επιστράτευσε η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να διευκολύνει με κάθε τρόπο το πέρασμα του δολοφονικού ΝΑΤΟικού στρατού από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Επίκαιρο όσο ποτέ αντήχησε στην αίθουσα το σύνθημα «Killers go home», που κυριαρχούσε στις κινητοποιήσεις τότε, μαζί και το προσκλητήριο «Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στους ιμπεριαλιστές αντισταθείτε».

Ηταν ένα οπτικοακουστικό υλικό που κατάφερε να παρουσιάσει μέσα σε λίγο χρόνο την πλούσια δράση που αναπτυσσόταν σχεδόν καθημερινά εκείνη την περίοδο. Από τις μαζικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, με επίκεντρο το λιμάνι, που είχε μετατραπεί σε ΝΑΤΟική βάση για την προώθηση στρατιωτικού υλικού στη Βαλκανική.

Από το ρεζιλίκι των ΝΑΤΟικών, όταν κομμουνιστές τούς άλλαξαν κρυφά τις πινακίδες που έδειχναν τον δρόμο για τα σύνορα και τους έστειλαν στη Λαχαναγορά!

Από το σταμάτημα των τρένων και των στρατιωτικών κομβόι, που καθυστέρησε την ανάπτυξή τους στα πεδία του πολέμου, όπως το σταμάτημα της αμαξοστοιχίας που μετέφερε Γερμανούς φαντάρους και άρματα μάχης, με τους κομμουνιστές να σταματούν το τρένο του θανάτου βάζοντας εμπόδιο τα σώματά τους.

Επίσης, από τις κινητοποιήσεις που έγιναν με την έναρξη των βομβαρδισμών, από τις παρεμβάσεις στην παρέλαση ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Από τις μαζικές συγκεντρώσεις και τις πολύμορφες διαδηλώσεις, συναυλίες, που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, όλο το επόμενο διάστημα. Από το μπλόκο στη ΝΑΤΟική φάλαγγα έξω από το Πολύκαστρο του Κιλκίς, όπου οι ΝΑΤΟικοί δολοφόνοι τόλμησαν να στρέψουν τα όπλα τους ενάντια στους διαδηλωτές. Από το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Λιτόχωρο, όπου λίγο καιρό πριν είχε κάνει απόβαση ο αμερικανικός στρατός, την κλιμάκωσή του με αποκλεισμό των συνόρων στο τελωνείο των Ευζώνων και την ολοκλήρωσή του με τη μαζική και μαχητική διαδήλωση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που η τότε κυβέρνηση έπνιξε στα χημικά.

Από τις συγκεντρώσεις του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή βροντοφώναξε ποιος είναι ο ένοχος και ποια είναι η αιτία, οι οποίες έδειξαν τον δρόμο που πρέπει να διαλέξει ο λαός μπροστά στο πραγματικό δίλημμα: Αντίσταση ή υποταγή, αντεπίθεση ή ραγιαδισμός.

Ολη αυτή η δράση αποτυπώθηκε και φωτογραφικά στα 9 ταμπλό με φωτογραφικό υλικό που εκτέθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης, παρουσιάζοντας μήνα - μήνα το χρονικό των κινητοποιήσεων, τις συνέπειες αυτού του βρώμικου πολέμου στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή των Βαλκανίων.

Ξεχωριστή θέση είχε και η μεγάλη προθήκη όπου εκτέθηκαν «λάφυρα» της αντιιμπεριαλιστικής δράσης του λαού και της νεολαίας, ειδικές σημάνσεις του ΝΑΤΟικού στρατού, πινακίδες κυκλοφορίας οχημάτων κ.λπ.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσερχόμενος στο χώρο της εκδήλωσης, περιηγήθηκε στην έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ