Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Σε εξέλιξη το επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό παζάρι

Η προτεραιότητα που δίνουν οι ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώθηκε και στις επαφές που είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ μετά από τη συνάντηση που έγινε με τον βοηθό ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ντέιβιντ Χέιλ, οι δυο πλευρές επαναβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω το φάσμα της διμερούς συνεργασίας, με προτεραιότητα τομείς όπως η Ενέργεια και η «ασφάλεια».

Την ίδια στιγμή, σε συνάντησή του με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ επανέφερε τα σχέδια για άρση του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, εκφράζοντας μεγάλη ικανοποίηση για «τον ηγετικό και εποικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε περιφερειακό επίπεδο», αλλά και αισιοδοξία ότι «η Κύπρος θα μπορέσει να συμβάλει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας».

Από τη μεριά του, ο Κύπριος ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση επειδή υπάρχει «ξεκάθαρη πολιτική στήριξη» από τις ΗΠΑ για την περαιτέρω αναβάθμιση των τριμερών σχημάτων μέσω της δημιουργίας ενός περιφερειακού οργανισμού για τη συνεργασία και ασφάλεια.

Τουρκία: Προκλήσεις - «υπόμνηση» των πάγιων διεκδικήσεων

Την ίδια στιγμή, με δηλώσεις και προκλήσεις η τουρκική ηγεσία «υπενθύμιζε» τις πάγιες διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης στο επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό παζάρι για τον ενεργειακό πλούτο και ευρύτερα. Ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ επανέλαβε πως «είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε μέχρι τέλους αυτό που δικαιούμαστε στη Μεσόγειο» και πρόσθεσε ότι και «όλα τα κράτη του κόσμου να έρθουν και να προσπαθήσουν να μας εμποδίσουν, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αναζητήσουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη δική μας ΑΟΖ στη Μεσόγειο».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέφερε χτες το θέμα μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε χώρο λατρείας για τους μουσουλμάνους, συνδέοντας μάλιστα ένα τέτοιο ενδεχόμενο με τις ευρύτερες κόντρες που φουντώνουν στην περιοχή.

Οπως είπε, μετά τις τοπικές εκλογές της 31ης Μάρτη, «θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τραμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Ετσι δεν είναι; Παραχωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία...».

Να σημειωθεί ακόμη ότι και χτες συνεχίστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Σε μια άτυπη «απάντηση» του διαβήματος της κυβέρνησης για την παρενόχληση από τουρκικά μαχητικά του ελικοπτέρου που μετέφερε την 25η Μάρτη τον Αλ. Τσίπρα στο Αγαθονήσι, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι (στις 12.20 και ακολούθως ξανά στις 13.16, με τα τουρκικά «F-16» να περνούν τη δεύτερη φορά μόλις στα 4.500 πόδια, ή 1.500 μέτρα, πάνω από το νησί) και μία υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι (στις 13.19).

Συνολικά, τα τουρκικά μαχητικά προχώρησαν χτες σε 42 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαιτίσεις.

Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση κινείται σε δύο άξονες, που είναι η «αποφασιστική προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων» και «να διατηρούμε πολιτικούς και διπλωματικούς διαύλους με την Τουρκία», παραπέμποντας στους επικίνδυνους ρόλους «διαύλου» που αναλαμβάνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού καταμερισμού ώστε η Τουρκία να παραμείνει στο «δυτικό» στρατόπεδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ