Πέμπτη 28 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Ολομέλεια σήμερα για ψήφιση

Το αργότερο μέχρι αύριο Παρασκευή αναμένεται να ψηφιστεί η τροπολογία της κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια, η οποία χτες συζητήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ενώ μετά από πρόταση του ΚΚΕ και άλλων κομμάτων κλήθηκαν εκτάκτως και εκπρόσωποι των δανειοληπτών και άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς.

Στη διάρκεια της ακρόασης των φορέων επιβεβαιώθηκε ότι με την τροπολογία προστίθενται μια σειρά από νέα εμπόδια στα ήδη υπάρχοντα, για να ενταχθεί ένα υπερχρεωμένο λαϊκό νοικοκυριό σε ρύθμιση.

Ενδεικτικά, ο νομικός εκπρόσωπος της Ενωσης Δανειοληπτών, Μ. Κούβαρης, χαρακτήρισε τα κριτήρια επιλεξιμότητας «αρκετά χαμηλά» σημειώνοντας πως συνολικά οι προϋποθέσεις μπορούν να «αφήσουν πολλά άτομα εκτός ρύθμισης». Είπε ακόμα ότι είναι «εξοντωτικά τα πρόστιμα» σε περίπτωση αθέτησης αποπληρωμής που «κάνουν μη ελκυστική την κατάθεση αίτησης υπαγωγής».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Δ. Βερβεσός, παραδέχτηκε ότι οι ρυθμίσεις αφορούν «σε μικρό αριθμό προσώπων» και ότι πρόκειται για «μεγάλη υποχώρηση από το νόμο Κατσέλη».

Ο νομικός εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδας, Ηλίας Πλασκοβίτης, ανέφερε ότι «συνολικά θα ρυθμιστούν περίπου 8,5 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων δανείων από τα συνολικά 85 δισεκατομμύρια», προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες «βελτιώσεις», ενώ η γραμματέας της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, εκτίμησε ότι «θα μπορούν να υπαχθούν σε απόλυτο αριθμό δάνεια ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ», ποσό που αντιστοιχεί «σε 150 χιλιάδες δανειολήπτες, ποσοστό γύρω στο 60% - 70% των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων», που σημαίνει ότι μένουν εκτός προστασίας το 30% - 40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

«Αντί να βελτιώνετε τις ελάχιστες προϋποθέσεις που τώρα υπάρχουν για την όποια προστασία της λαϊκής κατοικίας, εσείς τις χειροτερεύετε ακόμα περισσότερο με στόχο τη ραγδαία μείωση των "κόκκινων" δανείων για τη βελτίωση της ρευστότητας των τραπεζών», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σ. Βαρδαλής, μιλώντας στην Επιτροπή. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ «προβάλλει αγωνιστικά την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των λαϊκών δανειοληπτών από την υπερχρέωση, στην κατεύθυνση της μετάθεσης του βάρους της κρίσης στους τραπεζικούς ομίλους», όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία που κατέθεσε χτες (βλέπε θέμα σελ. 3). Στη βάση αυτών σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να αποδεχτεί την κυβερνητική τροπολογία και γι' αυτό τοποθετείται με το «παρών».

Η ΝΔ υπερψήφισε την τροπολογία. ΠΑΣΟΚ, ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισαν, ενώ η Ενωση Κεντρώων επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ