Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Στη Λεμεσό το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Ντε Γκωλ»

Το γαλλικό «Ντε Γκωλ», που είναι μια κινούμενη στρατιωτική βάση

Associated Press

Το γαλλικό «Ντε Γκωλ», που είναι μια κινούμενη στρατιωτική βάση
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στο κυπριακό λιμάνι της Λεμεσού ελλιμενίζεται αυτές τις μέρες το γαλλικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», που στις αρχές Μάρτη έφυγε από την Τουλούζη στο πλαίσιο της νέας επιχείρησης «Κλεμανσώ», για να επιστρέψει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας» και επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον ισχυρών μονοπωλιακών συμφερόντων για την περιοχή μας, με δεδομένες και τις γιγάντιες επενδύσεις μεγάλων ενεργειακών και άλλων κολοσσών, όπως της γαλλικής «Total» που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ και αλλού στην περιοχή. Η γαλλική στρατιωτική παρουσία είναι ακριβώς για τη στήριξη των γαλλικών μονοπωλίων.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου, το «Ντε Γκωλ» ελλιμενίστηκε στη Λεμεσό «μαζί με άλλα συμμαχικά πλοία, βρετανικά, δανέζικα και άλλα, και βεβαίως προωθούνται και οι διμερείς σχέσεις συνεργασίας και ασφάλειας με τη Γαλλία, για τις οποίες μάλιστα όταν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, και ενδεχομένως κάποιες υπογραφές συμφωνιών, θα ανακοινωθούν δημόσια». Σύμφωνα δε με τον «Φιλελεύθερο», στο πλαίσιο της περαιτέρω ενίσχυσης της γαλλοκυπριακής συνεργασίας ομάδες εμπειρογνωμόνων βρίσκονται στην Κύπρο για να εξετάσουν το χώρο στην περιοχή Μαρί, όπου αναμένεται να διαμορφωθεί ειδικός ναύσταθμος για πολεμικά πλοία.

Οσον αφορά το Κυπριακό, όπου προετοιμάζεται διχοτομική «λύση» με γνώμονα το παζάρι στην Ενέργεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως ο Ν. Αναστασιάδης βρίσκεται σε επικοινωνία με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ και πως «αναμένουμε ότι σύντομα θα έχουμε κάποιες εξελίξεις». Ο Κύπριος Πρόεδρος σχετικά με τα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών δήλωσε ότι μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στο Κυπριακό, με το σκεπτικό ότι «μετά το τέλος κάθε προεκλογικής περιόδου υπάρχει μια αναδιάταξη σκέψεων και προβληματισμών. Ας ελπίσουμε ότι τα αποτελέσματα θα αποτελέσουν και την αφορμή για αποφυγή ανάλογων πολιτικών που φραστικά τουλάχιστον εκδηλώνονταν και που εν τη ουσία αποτελούσαν απειλή για ολόκληρη την περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ