Τρίτη 2 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΗΝΙΟΧΟΣ 2019»
Πρόβα πολέμου υπό το βλέμμα του Αμερικανού πρέσβη

Ξεκίνησε χτες η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2019», που διοργανώνεται από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, αποτελεί τη μεγαλύτερη άσκησή της ετησίως και με φιλοδοξία να μετατραπεί στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άσκηση εκτελείται σε ετήσια βάση, με επίκεντρο την Ανδραβίδα. Διαρκεί 15 μέρες και καλύπτει ολόκληρο το FIR Αθηνών, ενώ σε φάσεις της συμμετέχουν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Το σενάριο της άσκησης πραγματικά αποτελεί πρόβα πολέμου. Βασίζεται στην ιδέα εκτέλεσης επιχειρήσεων από μία αεροπορική βάση και καλύπτει όλο το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την ΠΑ σε περίπτωση πολέμου: Καταστολή του συστήματος Αεράμυνας. Προσβολή αεροδρομίου. Προσβολή ειδικών στόχων - αεροπορική απομόνωση (γέφυρες, υποδομές, μέσα και προσωπικό). Προσβολή στόχων επιφανείας. Προστασία αεροσκαφών υποστήριξης («slow mover»). Αποστολές έρευνας και διάσωσης μάχης.

Παίρνουν μέρος μαχητικά από την Ελλάδα, έξι «F-35» κι άλλα έξι βομβαρδιστικά τύπου «Tornado» από την ιταλική ΠΑ, έξι «F-16 CM» των ΗΠΑ που μετακινήθηκαν από τη βάση τους στη Γερμανία, έξι «F-16 Soufa» της ισραηλινής ΠΑ, έξι «Mirage 2000-9» των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η Κύπρος με ελικόπτερο, ενώ παρουσία θα έχουν και άλλες χώρες με παρατηρητές, όπως η Γαλλία, εξετάζοντας πώς θα μπορούσε να συμμετάσχει στην άσκηση σε κάποια επόμενη χρονιά. Στο FIR Αθηνών αναμένονται και αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ για ανεφοδιασμό αεροσκαφών στον αέρα, προϊδεάζοντας για προετοιμασίες της ελληνικής ΠΑ για αποστολές και επιχειρήσεις μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού της.

Την άσκηση χαιρέτισε ήδη ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλαδα Τζ. Πάιατ, δηλώνοντας σε λογαριασμό του στο διαδίκτυο «έτοιμος για την "Ηνίοχος 2019", μια σημαντική αποτύπωση του ρόλου της Ελλάδας ως γεωπολιτικό σταυροδρόμι και ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ