Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς αναζήτηση «νέων ιδεών» για τη διχοτόμηση

Από προηγούμενη συνάντηση της ειδικής συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζ. Χ. Λουτ με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη
Από προηγούμενη συνάντηση της ειδικής συμβούλου του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζ. Χ. Λουτ με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Καθώς ετοιμάζεται νέος γύρος επαφών με την ειδική σύμβουλο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, πυκνώνουν πάλι και οι δηλώσεις για τη σημασία να αξιοποιηθούν «νέες λύσεις» για τη διχοτόμηση, προς αναζήτηση συμβιβασμού για να προχωρήσουν ενεργειακά και άλλα ευρύτερα γεωπολιτικά σχέδια, που βρίσκονται σε εξέλιξη και στα οποία συμμετέχουν μονοπωλιακοί όμιλοι που διαγκωνίζονται μεταξύ τους.

Μιλώντας στη «2η Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κυπριακό» στο «πανεπιστήμιο στην Εγγύς Ανατολή» στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι χρειάζεται να γίνει διαχωρισμός από τα καθιερωμένα σχέδια που (μέχρι σήμερα) έχουν διατυπωθεί για την Κύπρο. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», ο Οζερσάι είπε ότι «σήμερα δεν υπάρχουν στο νησί οι συνθήκες που είναι απαραίτητες για να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει μια ομοσπονδιακή εταιρική σχέση» και πρόσθεσε ότι «οι νέες ιδέες και η νέα διαδικασία διαλόγου πρέπει να ανταποκρίνονται στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα στο νησί».

Επανέλαβε ότι ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά έχουν πολύ διαφορετικές απόψεις πάνω σε βασικές παραμέτρους της «λύσης», καταδικάζοντας την άρνηση διαμοιρασμού της διακυβέρνησης και του πλούτου στο νησί, αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά πως ζητούμενο είναι αν θα βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα που θα ικανοποιεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Επίσης, σύμφωνα με το «Αναντολού», ο Οζερσάι δήλωσε και ότι «δεν θέλουμε άλλους απεσταλμένους του ΟΗΕ για το Κυπριακό που θα δείχνουν κουράγιο μετά τη συνταξιοδότησή τους». Ενώ, αναφερόμενος και στο Brexit, ο Οζερσάι εκτίμησε ότι θα προκαλέσει αλλαγές στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, αφού ακόμα μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις δεν θα είναι μέλος της ΕΕ (όπως δεν είναι και η Τουρκία, ενώ η Ελλάδα παραμένει).

Ο «πρέσβης» της Τουρκίας στο ψευδοκράτος Αλί Μουράτ Μπατσερί, μιλώντας στο «Αναντολού», είπε ότι «δεν είμαστε κλειστοί για μια λύση ομοσπονδίας στο Κυπριακό, αλλά δεν πρέπει να είναι ο μόνος στόχος. Πρέπει όλες οι εναλλακτικές να είναι στο τραπέζι». Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ ήταν η αιτία για την απομάκρυνσή της από την ιδέα της λύσης» και επανέλαβε ότι από το 1974, που η Τουρκία επενέβη στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη, «στο νησί πλέον δεν ρέει αίμα, κανείς δεν πεθαίνει».

Πρόσθεσε ότι «πλέον δεν έχει νόημα να γίνονται διαπραγματεύσεις μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων» και ότι «οι (δύο) πλευρές και οι τρεις "εγγυήτριες δυνάμεις" πρέπει να μοιράζονται το ίδιο κοινό όραμα στη βάση της πολιτικής ισότητας για το μέλλον της Κύπρου. Εάν επιδειχθεί μια τέτοια πολιτική βούληση, αναπόφευκτα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα καταλήξει με επιτυχία».

Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες, ισχυρίστηκε ότι αν γίνουν βήματα με βάση το ότι αυτοί αποτελούν πλούτο για όλη την Κύπρο, τότε το «παιχνίδι» μπορεί «να αλλάξει προς την καλή κατεύθυνση», εάν όμως γίνει το αντίθετο, τότε θα υπάρξει «αλλαγή παιχνιδιού προς την κακή κατεύθυνση». Κατηγόρησε ξανά την κυπριακή κυβέρνηση ότι απέρριψε τις προτάσεις για συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων και συμπλήρωσε ότι οι ενεργειακές εταιρείες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο η "ελληνοκυπριακή διοίκηση" δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος», αλλά και ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει ένα μοντέλο συνεργασίας στην περιοχή στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης, που βρέθηκε στο Λονδίνο παρεμβαίνοντας σε εκδήλωση του Βασιλικού Ινστιτούτου Μελετών Αμυνας και Ασφάλειας, υποστήριξε ότι η Κύπρος διαδραματίζει έναν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια μετατροπής της Ανατολικής Μεσογείου από πηγή συγκρούσεων σε περιοχή σταθερότητας, λειτουργώντας ως φυσική γέφυρα μεταξύ της ευρύτερης περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ