Παρασκευή 5 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Κλείνει η 2η «αξιολόγηση», στα σκαριά το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο

Το κλείσιμο της 2ης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» και την εκταμίευση της δόσης προς τον ελληνικό κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 970 εκατ. ευρώ, αναμένεται να επικυρώσει το συμβούλιο Γιούρογκρουπ στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης στο Βουκουρέστι, ως αποτέλεσμα βέβαια των αντιλαϊκών μέτρων που πέρασε η κυβέρνηση στο αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Μεταξύ αυτών, η εμβληματική παρέμβαση για τη διάλυση της προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια, η διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με βάση τον μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, η νομοθεσία για την αναδιάρθρωση της ΔΕΠΑ, η άρση των εμποδίων για την παραχώρηση σε ιδιώτες της Εγνατίας Οδού κ.ά.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» και η κυβέρνηση, με βάση την υπάρχουσα συμφωνία τους, προετοιμάζουν το «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης». Αυτή, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάη με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων τους στην Αθήνα. Στην αντιλαϊκή ατζέντα της προσεχούς περιόδου θα βρεθεί η νέα φουρνιά των παρεμβάσεων για τα «κόκκινα» δάνεια (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας). Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην «επικαιροποιημένη» έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια στην πρώτη κατοικία χαρακτηριστικά τονίζεται: «Οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευθούν ότι δεν θα επεκτείνουν παραπέρα (μετά τις 31/12/2019) τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος και ότι θα λάβουν διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νομοθεσίας, σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα εφαρμογής ή νομικά προβλήματα σχετικά με το καθεστώς».

Ταυτόχρονα, η επόμενη «αξιολόγηση» πλαισιώνεται από παρεμβάσεις, όπως η «μεταρρύθμιση» στα προνοιακά επιδόματα, η αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών (επ' αυτών υπολογίζονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ κ.ά.), οι ιδιωτικοποιήσεις σε ΕΛΠΕ και μαρίνα Αλίμου, η επιτάχυνση παρεμβάσεων για το Κτηματολόγιο, η διενέργεια ανεξάρτητης «αξιολόγησης» για τη στελέχωση των υπουργείων κ.ά. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν «εκκρεμότητες» της 2ης «αξιολόγησης», κυρίως αναφορικά με την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

Σε αυτό το φόντο, από τις αρχές της βδομάδας τα «τεχνικά» κλιμάκια των «θεσμών» βρίσκονται στην Αθήνα, με ατζέντα μεταξύ άλλων την προετοιμασία της 3ης «αξιολόγησης», ενόψει της επανόδου των υψηλόβαθμων κλιμακίων που προγραμματίζεται για τις 6 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ