Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Επαφές με «νέες ιδέες» για το Κυπριακό

Και νέες τουρκικές «επισημάνσεις»

Από τη συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ με τον Κύπριο Πρόεδρο
Από τη συνάντηση της ειδικής απεσταλμένης του γγ του ΟΗΕ με τον Κύπριο Πρόεδρο
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, χαρακτήρισε «πολύ καλή και δημιουργική» τη νέα συνάντηση που είχε την Κυριακή ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με την ειδική αντιπρόσωπο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, εξηγώντας ότι ο Πρόεδρος «ανέπτυξε νέες ιδέες πάντα μέσα στο πλαίσιο του γγ του ΟΗΕ» και αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, «στην αποκέντρωση εξουσιών, ιδέες τις οποίες έχει επεξεργαστεί ήδη και στο παρελθόν». Μεταξύ άλλων, είπε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «επανέλαβε με απόλυτα σαφή τρόπο ότι αποδέχεται την πολιτική ισότητα όπως του είχε ζητηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη», όπως και ότι αποδέχεται «επίσης και την έννοια της αποτελεσματικής συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στη διακυβέρνηση...». Ενώ μεταξύ άλλων κατέληξε πως «δεν υπάρχει ούτε η πρόθεση ούτε θέλουμε κάποια ρύθμιση η οποία να επιτρέπει στη μια κοινότητα να παίρνει αποφάσεις που να είναι επιζήμιες για τα συμφέροντα της άλλης κοινότητας».

Η νέα συνάντηση έγινε ενώ, μετά και από τις πρόσφατες τοπικές εκλογές στην Τουρκία, πυκνώνουν σενάρια για αναθέρμανση των παζαριών πάνω στο προωθούμενο διχοτομικό σχέδιο των «δύο συνιστώντων κρατών» με έμφαση φυσικά στο ζήτημα της «ασφάλειας» και το πώς αυτή θα διασφαλιστεί, με ευρύτερες προεκτάσεις για όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στην οποία επισπεύδονται σειρά πολυμερών συνεργασιών στην Ενέργεια και όχι μόνο, με την ενεργότερη συμμετοχή των ΗΠΑ που επενδύουν πολλά στην περιφέρεια, για να «αποκρούσουν» αντιπάλους τους, όπως η Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο προχωρούν διάφορες παλιές και νέες ιδέες για την «επανένωση» της Κύπρου, όπως και αυτή για την «εκ περιτροπής πρωθυπουργία» που, σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, κατατέθηκε στην τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη - Λουτ.

Στο μεταξύ, για το Κυπριακό συζήτησε με την Λουτ και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Κατρούγκαλος, την Παρασκευή, στη Νέα Υόρκη.

Ο Ελληνας υπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα «θέλει να συζητήσει τη διεθνή διάσταση» του Κυπριακού, επιμένοντας να χαρακτηρίζει «αναχρονιστικό» το «καθεστώς των εγγυήσεων» και ζητώντας σε αυτό το πλαίσιο την «αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής», δηλαδή σε ένα πλαίσιο επανακαθορισμού γεωπολιτικών και στρατιωτικών ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή.

Νέες τουρκικές προειδοποιήσεις

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει τις γνωστές προκλήσεις, αξιοποιώντας τες και ενόψει της συνάντησης που θα γίνει στις 12 του μήνα (μεταξύ ελληνικού και κυπριακού ΥΠΕΞ) με την ατζέντα να εστιάζει σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό. Ο υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ ισχυρίστηκε ότι «εμείς είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας», όμως «κανένας να μην επιχειρήσει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα και τη θέλησή μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας που προκύπτουν από την ιστορία, από διεθνείς συνθήκες και διμερείς συμφωνίες». Αναφερόμενος συγκεκριμένα στη συνάντηση της 12ης Απρίλη, είπε ότι «θα προσπαθήσουμε για την ειρηνική επίλυση των προβλημάτων, όμως κανένας μην κάνει εγωιστικές κινήσεις. Μην τρέχει πίσω από προβοκάτσιες και προκλήσεις. Θέλω να ξέρουν όλοι πως αν γίνει οποιαδήποτε κίνηση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση».

Σημειωτέον, την περασμένη Παρασκευή, η εκπρόσωπος του υπουργείου, Σεμπνέμ Ακτόπ, υπογράμμισε πως η Αγκυρα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» (ψευδοκράτος) και στόχος της είναι «να καταστήσουμε σαφές ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο καμία απόφαση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία ή συμφωνία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή ούτε να έχει κάποια ισχύ. Οπως επίσης και ότι κανένα τετελεσμένο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό στην περιοχή μας». Επίσης, διαμήνυσε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό πως «ο ορυκτός πλούτος γύρω από την "ΤΔΒΚ" θα πρέπει να μοιραστεί και ότι οι Τουρκοκύπριοι ως συνδικαιούχοι έχουν μερίδιο σε αυτόν και (άρα Ελλάδα και Κύπρος και άλλοι) να συμπεριφέρονται ανάλογα».

Στην Κύπρο τα βρετανικά «F-35»

Ενδεικτική της σημασίας που αποκτά άλλωστε η Νοτιοανατολική Μεσόγειος για συνολικότερες ιμπεριαλιστικές αναμετρήσεις είναι και η είδηση ότι το επόμενο διάστημα η Βρετανία θα μεταφέρει στην Κύπρο τα πολεμικά αεροσκάφη «F-35B» της Πολεμικής Αεροπορίας της. Το βρετανικό δίκτυο ITV μετέδωσε ότι σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας τα «F-35B» θα ξεκινήσουν την πρώτη τους ανάπτυξη στην Κύπρο, αργότερα μες στο 2019 και αυτό θα επιτρέψει στην Πολεμική Αεροπορία αλλά και στο Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό «να κερδίσουν εμπειρία στη διατήρηση και πτήση του συγκεκριμένου αεροσκάφους σε ένα περιβάλλον μη γνωστό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ