Τρίτη 9 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«1ο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ»
Οι ιμπεριαλιστικές «διευθετήσεις» «μοχλοί ανάπτυξης» των κερδών

Ο ρόλος της συμφωνίας των Πρεσπών στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και επιχειρηματικών συμφερόντων στην περιοχή των Βαλκανίων αναδείχτηκε και στη διάρκεια του «1ου Βαλκανικού Φόρουμ», που πραγματοποιήθηκε Παρασκευή και Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η ανάπτυξη των διαβαλκανικών Υποδομών και Δικτύων ως μοχλοί προώθησης της Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας».

Η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης), Ε. Χατζηγεωργίου, ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την κατασκευή μιας σειράς διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της Ενέργειας και των μεταφορών, που ιεραρχεί το κεφάλαιο, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, υπενθύμισε την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 200 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη των επιχειρηματικών σχεδίων στα Βαλκάνια και μίλησε για την αναγκαιότητα «να αξιοποιούμε τα σχέδια των ισχυρών δυνάμεων του κόσμου», δηλαδή η χώρα να μπει ακόμη πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στα έργα για τις σιδηροδρομικές και οδικές διασυνδέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Ρουμανία, ενώ ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Σ. Γιαννακίδης, στα προγράμματα της «Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας» που αφορούν τα Βαλκάνια, αλλά και στο διακρατικό πρόγραμμα «Balkan Med» («Βαλκανική Μεσόγειος»), σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που η ευρωπαϊκή συνεργασία αντιμετωπίζει μαζί τη Βαλκανική Χερσόνησο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Τις «προοπτικές» που ανοίγονται για μπίζνες, διαφήμισαν και οι εκπρόσωποι των προξενικών αρχών των ΗΠΑ και της Γερμανίας, αλλά και των επιχειρηματιών.

Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρ. Φλέγκερ, σημείωσε πως η συμφωνία αποτελεί «ενθαρρυντικό σημάδι της τεράστιας δυνατότητας που υπάρχει στην περιοχή των Βαλκανίων» και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μαζί με τις ΗΠΑ «θα αναπτύξουν σπουδαία πράγματα στην περιοχή» και η Θεσσαλονίκη θα αποκαταστήσει τη θέση της ως «πρωτεύουσα των Βαλκανίων».

Ο γενικός πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Β. Στέχελ, ανέφερε ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι «αναπόσπαστο τμήμα της Ευρώπης» και θύμισε ότι η Γερμανία είναι παρούσα στους ανταγωνισμούς στην περιοχή με τη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Α' αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας, Ι. Σταύρου, ανέφερε ότι «η νέα ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων δίνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις μία νέα, μία δεύτερη ευκαιρία (μετά το πρώτο κύμα της δεκαετίας του '90) για την υγιή διεθνοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια». Και πρότεινε τη δημιουργία Συντονιστικού Συμβουλίου Οικονομικών Σχέσεων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για την άσκηση της οικονομικής διπλωματίας στα Βαλκάνια.

  • Στο μεταξύ, σύσκεψη με θέμα τη σύσταση Διεθνούς Ομάδας Ειδικών που προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών για το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, σημάτων και επωνυμιών πραγματοποιήθηκε χτες στο ΥΠΕΞ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, του ΕΦΕΤ και του Οργανισμού ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον χάρτη των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ «ανά χείρας» (2022-09-14 00:00:00.0)
Η Θεσσαλονίκη «βασική πύλη» των σχεδίων των ΗΠΑ στα Βαλκάνια (2020-07-10 00:00:00.0)
Συναντήσεις για διεύρυνση των «ευκαιριών» για το κεφάλαιο (2019-03-01 00:00:00.0)
Ξεκινά αύριο με βαριά και επικίνδυνη για το λαό ατζέντα (2018-12-12 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση χτες στην Αθήνα (2018-11-02 00:00:00.0)
Νέα ημερίδα για την «Ανασυγκρότηση στη ΝΑ Ευρώπη» (2001-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ