Τρίτη 16 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η «προτεραιότητα» των ΗΠΑ ενδεικτική των νέων κινδύνων

Την κλιμάκωση νέων αντιλαϊκών σχεδιασμών με επίκεντρο την περιοχή μας βεβαιώνει η σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως δείχνει και το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στην αμερικανική Γερουσία για ενίσχυση της ενεργειακής και στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Ελλάδα κ.ά., ώστε να ανακοπεί η γεωπολιτική επιρροή της Ρωσίας.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρ. Μενέντεζ, εκ των εισηγητών του νομοσχεδίου, ο οποίος χτες αναμενόταν να ξεκινήσει επαφές στην Κύπρο, τόνισε σε συνέντευξή του πως «πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις σχέσεις μας με τις δημοκρατίες στην περιοχή» και πως «πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ (...) Οσον αφορά την Κύπρο, πρέπει να άρουμε το εμπάργκο όπλων και να εμπλακούμε σε μια αμυντική σχέση που αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις προκλήσεις της περιοχής και των εθνικών συμφερόντων ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών». Κατά τ' άλλα εξέφρασε «ειλικρινή ελπίδα» ότι «η Τουρκία θα λάβει υπόψη τις προειδοποιήσεις μας» και «θα επανέλθει στη Δύση», αν και όπως δήλωσε δεν πιστεύει πολύ σε «έναν τέτοιο αναπροσανατολισμό» με βάση τις εξελίξεις της τελευταίας διετίας.

Από τη μεριά της Κύπρου, η ντόπια αστική τάξη, όπως και η ελληνική, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τη σύσφιξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου υποστήριξε ότι «η μεγάλη εξέλιξη των ημερών μας είναι ότι η ασφάλεια της Κύπρου συμπίπτει πλέον με σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ αναμετέδωσαν χτες δημοσίευμα της τουρκικής «Μιλιέτ» σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία σκέφτεται να εγκαταστήσει τις δύο από τις τέσσερις συστοιχίες των ρωσικών «S-400» που θα αγοράσει σε Μεσόγειο και Αιγαίο, επειδή ιεραρχεί την ενίσχυση της «αποτρεπτικής ικανότητάς» της έναντι της Ελλάδας αλλά και την κάλυψη της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία «έχει πλέον αυξημένη σημασία λόγω της Ενέργειας».

Τέλος, να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Energean», ελληνικών συμφερόντων με έδρα στη Βρετανία, ανακοίνωσε πως στη διάρκεια γεωτρήσεων που έκανε στο βόρειο Καρίς της ισραηλινής ΑΟΖ εντόπισε σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, που εκτιμάται μεταξύ 1 και 1,5 τρισ. κυβικών ποδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ