Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
2019 ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Θεσμοθετεί εξοντωτικό ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα στη Χαλκιδική

Ανακοίνωση από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), που για δεύτερη συνεχή χρονιά αποφάσισε να παρατείνει έως τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, για το χρονικό διάστημα από 1η Μάη έως 31 Οκτώβρη του 2019. Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την προηγούμενη βδομάδα και είχε την ανοιχτή στήριξη των παρατάξεων «Περιφέρεια - Πρωταθλήτρια» του Γ. Ιωαννίδη και της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Με την απόφασή της αυτή, η διοίκηση της ΠΚΜ επιβάλλει σε εμποροϋπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους ακόμα πιο εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς και εξαφανίζει τον ελεύθερο χρόνο τους, με ό,τι αυτό σημαίνει για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή και φυσικά για την επιβάρυνση της υγείας τους. Οι μόνοι ωφελημένοι από την απόφαση θα είναι τα πολυκαταστήματα και οι μεγάλες αλυσίδες του εμπορίου.

Με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει ότι η περιφερειακή αρχή «κατακτά με αυτόν τον τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας και μια σειρά αποφάσεών της για τις "Λευκές Νύχτες", μία ακόμα αντεργατική πρωτιά, στηριγμένη στο αντεργατικό οπλοστάσιο που οικοδόμησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) και το οποίο ενίσχυσε και διατηρεί ακέραια την εφαρμογή του η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Με την απόφαση η περιφερειακή αρχή «στην ουσία ορίζει σε 19,5 ώρες την ημερήσια απασχόληση των εργαζομένων στα εμπορικά καταστήματα της Χαλκιδικής, "χαρίζοντάς" τους 4,5 ώρες ανάπαυση το εικοσιτετράωρο!

Την απόφασή της αυτή τη στηρίζει και στις προφανώς σύμφωνες αποφάσεις των πέντε Δημοτικών Συμβουλίων των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, καθώς και της Ομοσπονδίας Εμπορίου, Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής - Ανατολικής Μακεδονίας, επαγγελματικών φορέων της περιοχής, καθώς και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής. Αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα "κοινωνικής συναίνεσης" είναι ο προπομπός για την εργασιακή ζούγκλα που θα ακολουθήσει στο σύνολο της Περιφέρειάς μας, αλλά και πανελλαδικά».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» «καλεί τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους σωματεία, στο ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΕΒΕ, να εντείνουν τον αγώνα τους για:

-- Να καταργηθεί στην πράξη αυτή η απόφαση - έκτρωμα.

-- Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που "απελευθερώνουν" το ωράριο.

-- Να κατοχυρωθεί με νόμο η κυριακάτικη αργία. Εξαήμερη λειτουργία των καταστημάτων, με τρία (3) απογεύματα της βδομάδας κλειστά.

-- Να καταργηθούν η μερική απασχόληση, το ωρομίσθιο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όλες οι μορφές ελαστικής εργασίας.

-- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, με κατώτατο μισθό 751 ευρώ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ