Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου διεκδικεί η ΕΕ

Από τη συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο

Copyright 2019 The Associated

Από τη συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Βερολίνο
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Με πρωτοβουλία της Γερμανίας και της Γαλλίας, που διεκδικούν το «πάνω χέρι» στα Δυτικά Βαλκάνια έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, τη Δευτέρα το βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο συνάντηση των ηγετών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπου οι σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών, με φόντο και μοχλό την ενταξιακή προοπτική των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ.

Η συνάντηση έγινε με τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και των ηγετών έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, της Αλβανίας, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας, καθώς και των γειτονικών κρατών - μελών της ΕΕ, της Κροατίας και της Σλοβενίας. Παρευρέθηκε επίσης η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Γαλλία και Γερμανία δήλωσαν με την πρωτοβουλία αυτή «αφοσιωμένοι στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» και κατέστησαν σαφές ότι «έχουν κοινή ευθύνη» και ότι είναι «προς το ευρωπαϊκό συμφέρον» η «θετική ανάπτυξη της περιοχής».

Για μία ακόμη φορά, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ πήραν τα εύσημα για τη συμβολή τους στους ευρωΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. «Με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία έχουμε δει πολύ τολμηρά βήματα, που μας κάνουν να ελπίζουμε ότι οι μακρόχρονες συγκρούσεις μπορούν να επιλυθούν», είπε η Μέρκελ, με το βλέμμα στην προοπτική των σχέσεων Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Πρόσθεσε πάντως ότι «οι τελωνειακοί δασμοί δεν είναι ακριβώς προς τη σωστή κατεύθυνση». Συνεχίζοντας τόνισε ότι ήταν μια άτυπη συνάντηση, χωρίς επίσημες αποφάσεις ή ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά το ζητούμενο ήταν «να αποκατασταθεί ο διάλογος», υπό το πρίσμα ότι μόνο σαν σύνολο μπορεί να αναπτυχθεί η περιοχή.

Ο Μακρόν σημείωσε ότι «η σταθερότητα στην περιοχή» είναι «ένα ευρωπαϊκό θέμα», καθώς «αφορά πολλά ευρωπαϊκά κράτη και κυρίως εξαρτάται η ασφάλειά μας από αυτή». Ως προτεραιότητες της συνάντησης έθεσε το να αποκατασταθεί ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας και να προωθηθεί μια «πολιτική σταθερότητας στην περιοχή» και όχι απαραίτητα «μια πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ».

Δήλωσε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να εμπλακεί ξανά στην περιοχή, όπως τη δεκαετία του '90, όπου στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις «έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 Γάλλοι στρατιώτες», θύμισε. «Τώρα θέλουμε να ακολουθήσουμε και πάλι μαζί αυτήν την πολιτική σταθερότητας με τέσσερις κύριους άξονες», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, και ως τέτοιους άξονες ανέφερε την οικονομική ανάπτυξη, την «ασφάλεια», την άμυνα (τέλη Μάρτη η Γαλλία ανέλαβε την ηγεσία της ευρωπαϊκής ειρηνευτικής αποστολής στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη) και την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Στα τελικά συμπεράσματα - τα οποία είναι γενικόλογα, και εξαιτίας των αντιθέσεων εντός της ΕΕ - οι συμμετέχοντες «υπενθύμισαν την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», τόνισαν «τη σημασία μιας τελικής, νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας», που «έχει κεντρική σημασία για την πορεία τους στην Ευρώπη». Επιπλέον, Σερβία και Κοσσυφοπέδιο συμφώνησαν «να συμμετάσχουν στο διάλογο για ομαλοποίηση των σχέσεων με διαμεσολάβηση της ΕΕ», ενώ όλοι οι συμμετέχοντες «επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για συνεργασία στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου».

«Επιβεβλημένη» η εμπλοκή των ΗΠΑ

Πάντως ο Κοσοβάρος Πρόεδρος Χασίμ Θάτσι χαρακτήρισε «επιβεβλημένη» την εμπλοκή των ΗΠΑ στη διευθέτηση της σύγκρουσης ανάμεσα στη χώρα του και τη Σερβία, την επομένη της συνάντησης στο Βερολίνο, την οποία περιέγραψε ως «απογοητευτική».

«Είναι ξεκάθαρο: Κανένας δεν μπορεί να προοδεύσει στα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς τις ΗΠΑ», δήλωσε σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Διότι, ακόμη και χτες (σ.σ. τη Δευτέρα), όλοι αισθάνθηκαν πως η ΕΕ είναι αδύναμη και διαιρεμένη. Δεν έχουν το πνεύμα του ηγέτη», πρόσθεσε.

Οπως είπε ο Θάτσι, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έστειλε επιστολή στον ίδιο καθώς και στον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στην οποία «φαίνεται πως μπορούμε να βρούμε λύσεις για μια συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ