Πέμπτη 2 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμία διευκόλυνση στη μετακίνηση φαντάρων και εργαζομένων για να ψηφίσουν

Ούτε που το συζητάει η «κοινωνικά ευαίσθητη» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει δωρεάν μετακίνηση για τους φαντάρους και τους στρατιωτικούς που υπηρετούν μακριά από τον τόπο καταγωγής τους, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν.

Το αίτημα των στρατεύσιμων και του μόνιμου προσωπικού έφεραν στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Λιάνα Κανέλλη και Σταύρος Τάσσος στις 29 του Μάρτη, τονίζοντας ότι «μπροστά στις εκλογές η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει λύση στο πρόβλημα τις μετακίνησης των στρατιωτών, των μονίμων στελεχών και των οικογενειών τους, για να μπορέσουν ανεμπόδιστα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Σε γραπτή απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Αμυνας, στις 22 Απρίλη, η οποία υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Π. Ρήγα, γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που λεηλατεί το λαό προκειμένου να πληρώσει δισεκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμούς που εξυπηρετούν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, δεν προτίθεται να δώσει ούτε πενηνταράκι για τα στοιχειώδη, όπως είναι η διευκόλυνση των στρατεύσιμων και των στρατιωτικών για να ψηφίσουν!

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΘΑ στην απάντησή του αναφέρει ότι στους οπλίτες θητείας χορηγείται «κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερομένου, μία (1) κατάσταση επιβίβασης (Κ.Ε.) μετ' επιστροφής κατά τη διάρκεια της θητείας τους, εφόσον ταξιδεύουν με άδεια τουλάχιστον τεσσάρων (4) ημερών, για έναν τόπο προορισμού της επιθυμίας τους και με όλα τα συγκοινωνιακά μέσα (πλην της μετακίνησης με αεροσκάφη της πολιτικής αεροπορίας)». Δηλαδή εμφανίζει ως κατόρθωμα τη μία και μόνη φορά δωρεάν μεταφοράς που εξασφαλίζει το υπουργείο σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στρατεύσιμου και με αυτή να αφορά το οικονομικότερο μέσο. Να σημειωθεί ότι με τους ηπιότερους υπολογισμούς, για στρατιώτες που υπηρετούν στην Κομοτηνή η μετακίνησή τους προς τα νησιά και η επιστροφή τους απ' αυτά μπορούν να ξεπεράσουν τα 250 ευρώ ανά στρατιώτη.

Ακόμα, το ΥΠΕΘΑ παραπέμπει σε κάποιες μικρές εκπτώσεις που παρέχονται στους στρατεύσιμους στα ακτοπλοϊκά πλοία, με την πιο «γενναιόδωρη» να ανέρχεται στο 25%. Ετσι, φαντάρος που από Πειραιά θα πρέπει να ταξιδέψει με ακτοπλοϊκό πλοίο στη Σάμο στην οικονομική θέση, με την έκπτωση του 25% θα πρέπει να πληρώσει 41 ευρώ το εισιτήριο και άλλα τόσα για επιστροφή. Η έκπτωση με το ΚΤΕΛ σύμφωνα με το υπουργείο είναι 15%, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπως το ΚΤΕΛ Εβρου και το ΚΤΕΛ για Σέρρες, όπου φτάνει το 25%, με τη διευκρίνιση στην απάντηση του ΥΠΕΘΑ ότι η έκπτωση αυτή αφορά «συγκεκριμένα δρομολόγια».

Οσο για τη δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, το ΥΠΕΘΑ σημειώνει: «Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο παρ. 5 του ν.4487/17 (Α' 110) έχουν καταργηθεί μεταξύ άλλων και παροχές από φορείς της γενικής κυβέρνησης, που αφορούν σε μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν κάρτες διαδρομών»!

Ούτε κουβέντα και για δωρεάν διόδια για τους εκλογείς

Επιπλέον, η κυβέρνηση, δείχνοντας και εδώ τι εννοεί όταν λέει ότι «νοιάζεται για τους πολλούς» αλλά και για τη συμμετοχή τάχα του λαού στις εκλογές, απέρριψε κάθε περίπτωση για δωρεάν - ελεύθερη διέλευση από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη μετακίνηση των εκλογέων, φοβούμενη προφανώς μήπως χάσουν κανένα ευρώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως απέρριψε και κάθε κουβέντα για δωρεάν εισιτήρια για τη μετακίνηση όλων των εργαζομένων προκειμένου να ψηφίσουν.

Πρόκειται και εδώ για δύο Ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ την 1η Απρίλη και τις οποίες υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας και Γιάννης Δελής.

Οι δύο Ερωτήσεις απευθύνονται στους υπουργούς Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών και Οικονομικών. Από αυτούς απάντησε γραπτώς και για τις δύο ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, σημειώνοντας στα δύο κείμενα που διαβίβασε στη Βουλή ότι «δεν προβλέπονται στις διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας δωρεάν - ελεύθερα διόδια για τη μετακίνηση όλων των πολιτών και τη συμμετοχή τους στις εκλογές», όπως και «η παροχή δωρεάν εισιτηρίων, την ημέρα της ψηφοφορίας ή την προηγούμενη και την επόμενη αυτής». Σημειώνει ακόμα ότι έχει διαβιβάσει σχετικά έγγραφα προς τα αρμόδια υπουργεία να «μεριμνήσουν για την ανώτατη δυνατή έκπτωση» στην τιμή των εισιτηρίων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να δοθεί κάθε δυνατή διευκόλυνση σε εργαζόμενους, φοιτητές, στρατιωτικούς για να ψηφίσουν (2023-06-07 00:00:00.0)
Να παρθούν μέτρα για τη διευκόλυνση όσων θα μετακινηθούν για να ψηφίσουν (2023-04-01 00:00:00.0)
Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας (2019-02-21 00:00:00.0)
Να είναι δωρεάν η μετακίνηση για τα στρατευμένα νιάτα (2018-01-23 00:00:00.0)
Εκπτώσεις σε τρένα και ΚΤΕΛ για τις εκλογές (2015-09-17 00:00:00.0)
Εκπτώσεις σε τρένα και ΚΤΕΛ για τις εκλογές (2015-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ