Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ECONOMIST» ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Διαβεβαιώσεις ΝΔ για προσήλωση στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό

Οι προοπτικές που ανοίγονται για μπίζνες στην Ανατ. Μεσόγειο, με τις συμπράξεις ομίλων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στον ανταγωνισμό με άλλα κεφάλαια, ήταν το αντικείμενο «επενδυτικού συνεδρίου» που διοργάνωσε το «Economist» στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, σε στρατηγική ταύτιση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους στόχους και τις ανάγκες του κεφαλαίου, είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακή γέφυρα που θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την ευρωπαϊκή ενιαία ενεργειακή αγορά, διαδραματίζοντας έναν κεντρικό ρόλο στην προάσπιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ενωσης».

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η ΝΔ, «ως η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας», «θα ενισχύσει και θα εμβαθύνει όλα τα σχήματα συνεργασίας στην Ανατ. Μεσόγειο και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ και Ελλάδας - Ισραήλ (...) Θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις για μια ισχυρότερη Ευρώπη και μια στέρεη αποτελεσματική διατλαντική σχέση».

Ο πρ. αναπλ. υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγρεπόντε είπε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν την ενισχυμένη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη. Αναφέρθηκε επίσης στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στις συνεργασίες για τα Ενεργειακά και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Φρ. Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, ανέπτυξε το πόσο σημαντική είναι για τις ΗΠΑ η Ανατολική Μεσόγειος, που μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας προς την Ευρώπη, ενώ για τους διαδρόμους μεταφοράς σημείωσε ότι η ίδια η αγορά θα αποφασίσει ποιος είναι προτιμότερος.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του περιλάλητου «American Jewish Committee», Ντέιβιντ Χάρις, προέβλεψε ότι οι σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ θα αναπτυχθούν περαιτέρω, αποτελώντας «κίνητρο για δυνητικούς επενδυτές». «Με τη διαπίστωση ότι χρειάζεται μια εναλλακτική στρατηγική έναντι της Τουρκίας, η οποία δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, έχουμε πλέον μια μεγάλη αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε.

Μάλιστα, παρομοίασε τη συνεργασία που υπάρχει στα Ενεργειακά με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα (πρόδρομος των ΕΟΚ - ΕΕ). «Δεν είμαστε αφελείς ότι θα γίνει εν μια νυκτί, όμως υπάρχουν οι προοπτικές», είπε, χαρακτηρίζοντας συνάμα Τουρκία, Ιράν και Ρωσία «τα τρία ρίσκα για την περιοχή».

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, είπε ότι οι χώρες της περιοχής αναζητούν από κοινού τρόπους για να μειώσουν τα τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά ρίσκα και για να λειτουργούν και να επενδύουν οι εταιρείες στις αντίστοιχες ΑΟΖ τους και στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικά. Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χ. Γεωργιάδης, έστειλε μήνυμα ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτό το δίκτυο συνεργασίας, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ