Παρασκευή 17 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Gazprom» είναι σε θέση να ολοκληρώσει μόνη της την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» προς τη Βόρεια Γερμανία, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Ανατόλι Γιανόφσκι, σχολιάζοντας δημοσιεύματα για σχετικό νομοσχέδιο που προωθούν Αμερικανοί γερουσιαστές.

ΚΙΕΒΟ.-- Στις 20 Μάη θα ορκιστεί Πρόεδρος της Ουκρανίας ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, αποφάσισε χτες το Κοινοβούλιο, αντί για τις 31 Μάη που προβλεπόταν αρχικά. Ο Ζελένσκι επικράτησε στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές με ποσοστό πάνω από 70% έναντι του σημερινού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Σε στάση εργασίας προχώρησαν χτες αιφνιδιαστικά οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της εταιρείας «Skeyes» (πρώην «Belgocontrol») στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, διεκδικώντας προσλήψεις προσωπικού και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Επίσης, η απεργία επηρέασε και τα αεροδρόμια του Σαρλερουά και της Λιέγης. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας «Skeyes» βρίσκονται εδώ και βδομάδες σε απεργιακές κινήσεις και διαμαρτύρονται για έλλειψη προσωπικού.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Το πόρισμα ειδικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Καλιφόρνιας σχετικά με τις πυρκαγιές του περασμένου Οκτώβρη, που προκάλεσαν στο βόρειο τμήμα της πολιτείας το φριχτό θάνατο τουλάχιστον 85 ατόμων και καταστροφές σε χιλιάδες κατοικίες, επιρρίπτει την ευθύνη στη διοίκηση της εταιρείας ηλεκτρισμού «Pacific Gas & Electric Co.», που δεν φρόντισε για τον καθαρισμό δασικών και χορτολιβαδικών περιοχών από όπου περνούσαν γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος. Τον περασμένο Γενάρη προσέφυγαν ομαδικά κατά της PG&E πάνω από 2.000 πυροπαθείς της μαρτυρικής πόλης Παραντάις.

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Εκπρόσωποι κομμάτων της σουδανικής αντιπολίτευσης επέκριναν την απόφαση του στρατηγού, επικεφαλής των πραξικοπηματιών, Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν, να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις μαζί τους για τρεις μέρες με πρόσχημα τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και το κλείσιμο δρόμων σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ. Προηγήθηκε νέα βίαιη καταστολή διαδήλωσης προχτές βράδυ, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 14 διαδηλωτών, εκ των οποίων οι 3 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ο οποίος ολοκλήρωσε χτες διήμερη επίσκεψη στον Λίβανο, παίζοντας ρόλο αυτόκλητου «μεσολαβητή» για την επίλυση της ισραηλινο-λιβανέζικης διαφοράς σε διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή με κοιτάσματα υδρογονανθράκων, απέφυγε να κάνει δηλώσεις μετά από τις συναντήσεις του με τον Λιβανέζο Πρόεδρο, Μισέλ Αούν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Γκιμπράν Μπασίλ.

ΣΑΓΚΑΗ.-- Τουλάχιστον 9 άνθρωποι παρέμεναν χτες το απόγευμα (τοπική ώρα) παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτιρίου που ανακαινιζόταν και κατέρρευσε στη συνοικία της Σαγκάης Τσανγκνίνγκ. Νωρίτερα 11 άτομα είχαν απεγκλωβιστεί σώα. Τα αίτια της κατάρρευσης δεν είχαν γίνει γνωστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ