Δευτέρα 3 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Προσκλήσεις ΗΠΑ για «διάλογο» με στρατιωτικά γυμνάσια...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΕΡΝΗ.--

Οι ΗΠΑ εναλλάσσουν τις απειλές κατά του Ιράν με δήθεν προσκλήσεις για «διάλογο χωρίς προϋποθέσεις» και στρατιωτικά γυμνάσια στον Περσικό Κόλπο, επιχειρώντας να προωθήσουν τα γεωπολιτικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή με κάθε μέσο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μεταβαίνοντας στην Ελβετία, δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου πως οι ΗΠΑ είναι «πρόθυμες για συνομιλίες με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις», αρκεί να συμπεριφερθούν «σαν φυσιολογική χώρα». Χαρακτηρίζοντας την ιρανική κυβέρνηση «δικτατορία», ευχαρίστησε την Ελβετία, η πρεσβεία της οποίας στην Τεχεράνη διεκπεραιώνει υποθέσεις που αφορούν την επικοινωνία των ΗΠΑ με το Ιράν.

Παράλληλα, η ιρανική ηγεσία δείχνει να προετοιμάζει το έδαφος για πιθανά παζάρια με τις ΗΠΑ, καθώς ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε το Σάββατο πως είναι έτοιμος να εμπλακεί σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσιγκτον θα επιδείξει «σεβασμό». Ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε, δεν θα δεχτεί πιέσεις για τη διεξαγωγή συνομιλιών.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, τόνισε πως «η έμφαση με την οποία μιλάει ο Πομπέο σχετικά με τη συνέχιση άσκησης της μέγιστης πίεσης στο Ιράν μαρτυρά τη διαιώνιση της ίδιας εσφαλμένης συμπεριφοράς, που πρέπει να διορθωθεί».

Στον Λίβανο, ο ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», Χασάν Νασράλα, προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην εξαπολύσουν πόλεμο κατά του Ιράν, διότι σε μία τέτοια περίπτωση «θα πάρει φωτιά όλη η Μέση Ανατολή».

Το «γαϊτανάκι» δηλώσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν συνοδεύεται από επικίνδυνα στρατιωτικά γυμνάσια στον Περσικό Κόλπο. Χτες, ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση γυμνασίων το Σάββατο από ελικόπτερα και μαχητικά αεροπλάνα που βρίσκονται πάνω στο αεροπλανοφόρο «Λίνκολν», το οποίο εδώ και μερικές βδομάδες πλέει ανοιχτά του Περσικού Κόλπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ