Δευτέρα 3 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παραιτήθηκε η πρόεδρος του SPD

Αναζωπυρώνονται τα σενάρια για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ στις δημοσκοπήσεις οι Πράσινοι εκτοπίζουν CDU/CSU από την πρώτη θέση

Οι νέοι «τριγμοί» στην κυβέρνηση που ορκίστηκε το Μάρτη του 2018 (φωτ.) αναδεικνύουν το βάθος των ενδοαστικών αντιθέσεων
Οι νέοι «τριγμοί» στην κυβέρνηση που ορκίστηκε το Μάρτη του 2018 (φωτ.) αναδεικνύουν το βάθος των ενδοαστικών αντιθέσεων
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σε νέα τροχιά μπαίνουν τα ενδοαστικά παζάρια στη Γερμανία, όπου χτες η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες δρομολόγησε την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, αλλά και από τη Βουλή συνολικά. Η εξέλιξη ανατροφοδότησε τα σενάρια για το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού CDU (Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) - CSU (Χριστιανοκοινωνιστών) - SPD και έφερε στην επιφάνεια τις αντιθέσεις που σιγοβράζουν στη γερμανική πλουτοκρατία, με φόντο και τις ευρύτερες συζητήσεις για το μέλλον και τις ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι νέοι κλυδωνισμοί στο SPD αλλά και στην κυβέρνηση εκδηλώνονται ενώ προχωρά η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, όπως ανέδειξε και νέα δημοσκόπηση, που για πρώτη φορά εμφανίζει στην 1η θέση τους Πράσινους, με 27% (στις ευρωεκλογές της 26ης Μάη πήραν 20,5%, άνοδος σχεδόν 10 μονάδων από τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014). Ακολουθούν CDU / CSU με 26% (στις ευρωεκλογές πήραν 28,9%, πέφτοντας 6,5 μονάδες από το 2014). Το SPD έρχεται 3ο με νέο χαμηλό ιστορικό, 12% (στις ευρωεκλογές πήρε 15,8%, πτώση 11,5 μονάδων από το 2014). Ακολουθούν η ευρωσκεπτικιστική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 11%, το φιλελεύθερο FDP με 8% και η οπορτουνιστική «Αριστερά» με 7%.

Την έρευνα οργάνωσε το ινστιτούτο «Forse Trend Barometer» για λογαριασμό των δικτύων RTL και n-tv, στο χρονικό διάστημα 27 - 31 Μάη.

Σε σταυροδρόμι ο μεγάλος συνασπισμός

Με επιστολή της προς τα μέλη του SPD, η Α. Νάλες ανέφερε ότι «η συζήτηση στην ΚΟ και οι πολλές αντιδράσεις από το κόμμα μού έδειξαν πως δεν υπάρχει πλέον η αναγκαία στήριξη για την άσκηση των καθηκόντων μου».

Χτες το απόγευμα αναμενόταν να γίνει στο Βερολίνο έκτακτη σύσκεψη της ηγεσίας του SPD, ενώ δημοσιεύματα εμφάνιζαν ως πιθανότερη προσωρινή αρχηγό του κόμματος την πρωθυπουργό της Ρηνανίας - Βεστφαλίας, Μάλου Ντράιερ.

Στη σκιά της παραίτησης Νάλες επανήλθαν εκτιμήσεις και διαφωνίες για τις σκοπιμότητες της συμμετοχής του SPD στην κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο προερχόμενος από το SPD αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, δήλωσε «απόλυτα βέβαιος ότι δεν θα ήταν δικαιολογημένο να οδηγηθούμε σε έναν τέταρτο μεγάλο συνασπισμό», υποστηρίζοντας ότι «ουδείς θέλει τη συνέχιση του σημερινού μεγάλου συνασπισμού μετά το 2021 - ούτε οι πολίτες, ούτε η ΕΕ και σίγουρα ούτε οι Σοσιαλδημοκράτες».

Η πρόεδρος της CDU, πάντως, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, εξέφρασε την προσδοκία ότι «το SPD θα λάβει σύντομα τις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να μην επιδεινωθεί η ικανότητα του μεγάλου συνασπισμού να δράσει» και πρόσθεσε ότι «εμείς εξακολουθούμε να στηρίζουμε τον μεγάλο συνασπισμό. Θέλουμε να υπηρετήσουμε τη χώρα μας με καλή κυβερνητική πολιτική. Η CDU συμβάλλει στην αξιοπιστία και τη λειτουργικότητα της Γερμανίας». Τέλος, επισήμανε ότι «ο συνασπισμός δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά υπηρετεί την εκπροσώπηση των συμφερόντων μέσα και έξω από τη Γερμανία».

Από τη μεριά του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΚΟ της CDU, Κάρστεν Λίνεμαν, σύμφωνα με την «Ντόιτσε Βέλε» δήλωσε ότι ο μεγάλος συνασπισμός «βρίσκεται σε σταυροδρόμι: Αυτός ο ασταθής αστερισμός ή θα σημειώσει σημαντική πολιτική πρόοδο ή θα βρεθεί αντιμέτωπος με την κατάρρευση. Το SPD και οι CDU/CSU βρίσκονται σε ένα μεγάλο δίλημμα συμμαχίας (...) Δεν θα μπορέσουμε να κυβερνήσουμε και την ίδια στιγμή να παραμείνουμε "διακριτοί" πάνω σε κρίσιμα ζητήματα».

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ ζήτησε προσοχή και διαφάνεια στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, ενώ ο άλλος αντιπρόεδρος του κόμματος, Τόρστεν Σέφερ - Γκίμπελ, μίλησε για «λογική» απόφαση, με την οποία η Νάλες άνοιξε το δρόμο για την ανασυγκρότηση του SPD. Παρέμβαση έκανε και ο πρώην ηγέτης του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λέγοντας ότι «το SPD χρειάζεται αποτοξίνωση».

  • Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Rheinische Post», το Βερολίνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι βλάβες που έχουν παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες στα κυβερνητικά αεροσκάφη να οφείλονται είτε σε σαμποτάζ είτε σε κυβερνοεπίθεση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υποψήφια καγκελάριο ανακοίνωσαν οι Πράσινοι (2021-04-20 00:00:00.0)
Ενίσχυση Πράσινων και AfD δείχνουν οι δημοσκοπήσεις (2018-11-13 00:00:00.0)
Νέα θέση για τον Μάασεν υπό τον κίνδυνο κυβερνητικής κρίσης (2018-09-25 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η εσωτερική αντιπαράθεση στους Σοσιαλδημοκράτες (2018-01-25 00:00:00.0)
Αιχμές και «αμφιβολίες» για έναν μεγάλο συνασπισμό (2018-01-03 00:00:00.0)
Συνομιλίες «φιλικές προς την ανάπτυξη» (2017-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ