Δευτέρα 3 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΙΤΑΛΙΑΣ
«Θα χάσουμε αν η ΕΕ γίνει αντίπαλός μας»

ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας (ΚΤΙ), Ινιάτσιο Βίσκο, τόνισε ότι «θα χάσουμε αν κάνουμε την ΕΕ αντίπαλό μας» και επέμεινε ότι οι δημόσιες δαπάνες πρέπει να καταρτιστούν έτσι ώστε να είναι βιώσιμες και «αντιμετωπίσιμες», παρεμβαίνοντας έτσι στο νέο παζάρι Ρώμης - Βρυξελλών για τους όρους «τιθάσευσης» του δημόσιου χρέους και ελλείμματος της Ιταλίας.

Ο Βίσκο κάλεσε την πολιτική ηγεσία να παραμείνει πιστή στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας, αλλά ζήτησε και ενεργότερη παρέμβαση στην ΕΕ, προκειμένου το ιταλικό κεφάλαιο να ενισχύσει τη θέση και το ρόλο του. Σε αυτήν τη βάση ανέφερε ότι η οικοδόμηση της ΕΕ έμεινε ανολοκλήρωτη και μίλησε για «ανεπάρκεια διακυβέρνησης εντός της Ευρωζώνης», υποστηρίζοντας ότι «η ισχνή ανάπτυξη στην Ιταλία δεν σχετίζεται ούτε με την ΕΕ ούτε με το ευρώ» αλλά και εκφράζοντας απογοήτευση επειδή «άλλα κράτη - μέλη τα κατάφεραν καλύτερα από εμάς».

Πάντως, σε απάντησή του προς την Κομισιόν (που ζήτησε από τη Ρώμη ξανά διευκρινίσεις για τους χαμηλούς ρυθμούς αντιμετώπισης του ιταλικού χρέους και ελλείμματος), ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, υποστήριξε ότι «ο προϋπολογισμός του 2020 θα είναι σύμφωνος με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (SGP)».

Από τη μεριά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι «εάν (οι Ιταλοί) δεν σέβονται καθόλου τους κανόνες, θα είναι απαραίτητο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η Ευρώπη είναι, επίσης, συνιδιοκτησία και υπάρχουν κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από τον καθένα». Τόνισε ότι τις επόμενες μέρες η Κομισιόν θα συντάξει προτάσεις για την «επίλυση» του ζητήματος με το δημόσιο έλλειμμα της Ιταλίας, προσθέτοντας με νόημα ότι «την προηγούμενη πενταετία δεν τιμώρησα κανέναν...» αλλά και ότι «για την ώρα, το σύνθημά μου είναι: "Διάλογος, διάλογος, διάλογος"».

  • Το υπουργείο Πολιτισμού ακύρωσε την παραχώρηση της μονής Τριζούλτι (κεντρική Ιταλία) στην εταιρεία «Dignitas Humanae Institute», με την οποία συνεργαζόταν το «Κίνημα» του (πρώην συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ) Στιβ Μπάνον για να στεγάσει πολιτική «Ακαδημία». Το υπουργείο επικαλέστηκε μη συνεπή καταβολή του μισθώματος, καθυστέρηση εργασιών συντήρησης κ.λπ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ