Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμάζεται η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

Ικανοποίηση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφιν Ανάν σε γραπτή δήλωσή του για τη συμφωνία του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς να συναντηθούν στις 4 Δεκέμβρη.

Οπως δήλωσε χτες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο Κόφι Ανάν εκφράζει επίσης την ελπίδα ότι η συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων θα προωθήσει τη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Παπαπέτρου επισήμανε ότι η συζήτηση Κληρίδη - Ντενκτάς θα διεξαχθεί στη βάση και το πλαίσιο που καθορίζουν οι εξηγήσεις που έχουν δοθεί σε έξι επιστολές που αντάλλαξαν οι δύο ηγέτες.

Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι, από τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, συνάγεται πως η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών. Παρών στη συνάντηση θα είναι ο ειδικός Σύμβουλος του Κόφιν Ανάν για το Κυπριακό Αλβάρο ντε Σότο.

Η συνάντηση θα γίνει στην οικία του αναπληρωτή στην Κύπρο του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στις 2 Δεκέμβρη θα φθάσει στην Κύπρο ο Αλβάρο ντε Σότο και την επόμενη θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Προεδρίας, Σίνα Σούκρου Γκιουρέλ ότι η επικείμενη συνάντηση δεν έχει καμία σχέση με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, είπε πως το πλαίσιο και η βάση (της συνάντησης) καθορίζονται από τις επιστολές που αντάλλαξαν οι Κληρίδης και Ντενκτάς. Ο Μ. Παπαπέτρου χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις του Γκιουρέλ, ενώ παρέπεμψε και στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη ότι η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Ερωτηθείς κατά πόσο η ελληνική πλευρά αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία, ο εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά, ενώ επισήμανε πως το θέμα της κυριαρχίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ