Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Παραδίδει «στο αποκορύφωμά τους» τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Τη «στρατηγική συνεργασία» με το κράτος του Ισραήλ και τις ΗΠΑ εξήρε ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας χτες, ως κεντρικός ομιλητής, σε συνέδριο στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ι. Κατζ.

Οπως είπε, «η στρατηγική μας συνεργασία με το Ισραήλ έχει αγγίξει νέες κορυφές. Συνολικά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι βιώνουμε μια σπουδαία αμυντική συνεργασία με στρατηγικό αντίκτυπο, που ακόμα δεν έχει φτάσει στο πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων της», χαρακτηρίζοντας «αμυντική προτεραιότητα» την παραπέρα οικοδόμηση σχέσεων ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο κρατών.

Είπε επίσης ότι «η Ελλάδα θεωρεί το Ισραήλ έναν βασικό παράγοντα και βασικό εταίρο στην περιοχή». Αναλύοντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, στον οποίο συμμετέχουν ενεργά οι δύο χώρες, αναφέρθηκε στη Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, περιοχές «μείζονος στρατηγικής σημασίας», όπου «παρατηρείται ευρύ φάσμα προκλήσεων και κινδύνων», όπως «τρομοκρατία, βίαιος εξτρεμισμός, ενεργειακή ανασφάλεια, λαθρεμπόριο, παράτυπη μετανάστευση και παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων».

Για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, διαβεβαίωσε ότι «τιμούμε τις δεσμεύσεις μας εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ και συμμετέχουμε με σθένος σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και αποστολών», όπως η UNIFIL, η οποία στήθηκε προς εξυπηρέτηση, ουσιαστικά, του Ισραήλ, καθώς περιπολεί ως ναυτική δύναμη στα ανοιχτά του Λιβάνου για να αποτρέψει τον εφοδιασμό με πολεμοφόδια της «Χεζμπολάχ».

Αναφέρθηκε και σε υπηρεσίες που παρέχει στο ΝΑΤΟ, δένοντας στο άρμα του κι άλλες χώρες, που δεν είναι μέλη του: «Επιπλέον, φιλοξενούμε ασκήσεις με συμμετοχή πολλών κρατών, όπου οι σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται μαζί (...) Αυτό αποδεικνύει την ικανότητα της Ελλάδος να παρέχει κοινό έδαφος».

Εστιάζοντας ειδικά στην τριμερή συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο, «η οποία υποστηρίζεται από σταθερή πολιτική βούληση», παρέπεμψε και στη «συμμετοχή των ΗΠΑ», υποστηρίζοντας ότι «στέλνει σίγουρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ειδικά στο γεμάτο προκλήσεις τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, χαρακτήρισε «προβληματική» τη στάση της στην περιοχή, «εκφραζόμενη μέσω αθεμελίωτων ισχυρισμών που αγνοούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής». Επέμεινε, ωστόσο, «να κρατήσουμε ανοιχτή μια γραμμή επικοινωνίας» και «να προωθήσουμε τα υπάρχοντα ΜΟΕ, με στόχο να μειωθεί η ένταση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ