Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Τρέχει» τα επόμενα βήματα της «απελευθέρωσης»

Σε ισχύ βρίσκονται από την Κυριακή οι νέες αυξήσεις - «φωτιά» για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, με τα οποία η κυβέρνηση ΝΔ στέλνει το «λογαριασμό» στα λαϊκά στρώματα για την υποτιθέμενη «διάσωση» της ΔΕΗ, στην πραγματικότητα για τα επόμενα βήματα στη στρατηγική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας.

Θυμίζουμε ότι οι νέες αυξήσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση της ΝΔ, αφορούν:

-- Σε οικιακά τιμολόγια από 16,4 έως 16,9%, ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης.

-- Στο νυχτερινό ρεύμα για όλες τις καταναλώσεις, κατά 19,5%.

-- Για τους επαγγελματίες, αφού για τα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης προβλέπονται αυξήσεις από 21% έως 23%.

-- Για τους αγρότες, με αύξηση του αγροτικού διακοπτόμενου ρεύματος κατά 8,3% και του αγροτικού διακοπτόμενου μέσης τάσης κατά 9,6%.

-- «Τσεκούρι» στην έκπτωση συνέπειας που κάνει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, από το 10% στο 5%. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση μέσα σε λίγους μήνες, αφού είχε προηγηθεί από 1η Απρίλη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση από το 15% στο 10%.

-- Επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια, η οποία μεταφράζεται σε επιβάρυνση των καταναλωτών από τις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όταν η τιμή των ρύπων άνθρακα θα ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω από ένα επίπεδο.

«Φουλ οι μηχανές» για την «απελευθέρωση» των κερδών των ομίλων

Με αυτά και άλλα μέτρα που είναι στα σκαριά, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει στο λαό το «λογαριασμό» της παραπέρα «απελευθέρωσης» του κλάδου, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη να επαναλαμβάνει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» πως το επόμενο διάστημα «θα προτείνουμε στην Κομισιόν ένα πραγματικά ευρωπαϊκό πακέτο απελευθέρωσης και εκσυγχρονισμού της αγοράς Ενέργειας, ώστε να πάμε το γρηγορότερο στο λεγόμενο "target model"», το περιβόητο «μοντέλο - στόχος», το οποίο υπηρέτησε με την πολιτική της και η προκάτοχη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ο στόχος μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι «να καταστήσουμε ελκυστική στους υποψήφιους επενδυτές» τη ΔΕΗ, μέσα από το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων (εντός του 2020, ξεκινώντας από τις μονάδες Αμύνταιο Ι και ΙΙ και τη μονάδα Μεγαλόπολη ΙΙΙ), την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, τις απολύσεις εργαζομένων - «εθελούσιες» της επιχείρησης. Εξηγεί ακόμη ως έναν από τους βασικούς στόχους του εν λόγω σχεδίου πως στόχος είναι να μετατραπεί η επιχείρηση και σε εργαλείο για την είσοδο επιχειρηματικών ομίλων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σημειώνοντας πως οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης στοχεύουν «στην εξεύρεση κεφαλαίων που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ, είτε μόνη της είτε βασικά σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ». Για αυτόν το λόγο δηλώνει ότι «δρομολογείται η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ».

Ο υπουργός προανήγγειλε επίσης νομοσχέδιο τον Οκτώβρη για «την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις για την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας», που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απαλλαγή τις ΔΕΗ από τους περιορισμούς των πρώην ΔΕΚΟ.

Παράλληλα, ο Κ. Χατζηδάκης στη συνέντευξή του σημειώνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι η πώληση μέρους της περιουσίας της ΛΑΡΚΟ, δηλώνοντας ότι ετοιμάζεται «λύση» «νομικώς αποδεκτή αλλά και ταυτόχρονα ελκυστική για όσους επενδυτές θα ήθελαν να αγοράσουν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας».

Επίσης, αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ και θα γίνει νέος διαγωνισμός για την πώληση μετοχών των ΕΛΠΕ σε συνεννόηση με τον όμιλο «Λάτση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ