Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων ανθρώπων στα νησιά

Eurokinissi

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες μέρες. Περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 647 στη Λέσβο.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι εκρηκτική, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει την κλιμάκωση του αυταρχισμού, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαγόρευση προσφυγής για τους αιτούντες άσυλο! Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει μία εικόνα «αποσυμφόρησης» με αφορμή τη μεταφορά ενός αριθμού προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, κάτι που βεβαίως δεν μπορεί να αλλάξει την κατάσταση, που είναι το στοίβαγμα χιλιάδων ανθρώπων μέσα σε χώρους ακατάλληλους να φιλοξενήσουν αυτόν τον αριθμό ανθρώπων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη στιγμή συνεχίζουν να ζουν στη Μόρια σχεδόν 10.000 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 4.500 ζουν μέσα στις υποδομές του καταυλισμού, που είναι για 3.000 άτομα, και όλοι οι υπόλοιποι ζουν σε κατειλημμένα, τα περισσότερα, κτήματα γύρω από το Κέντρο, σε σκηνές ή άλλες πρόχειρες κατασκευές που έχουν στηθεί από τους ίδιους ή από ΜΚΟ. Και στη Λέρο, στις δύο δομές, χωρητικότητας 950 ατόμων, αυτήν τη στιγμή φιλοξενούνται πάνω από 1.800!

Ετσι, λοιπόν, σε εξέλιξη βρισκόταν χτες από τα ξημερώματα επιχείρηση μεταφοράς 1.500 προσφύγων και μεταναστών από τη Μυτιλήνη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, αφού ολοκληρωθεί πρώτα η αναχώρηση και η άφιξη με το πλοίο «Καλντέρα Βίστα» 635 ατόμων με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, θα ξεκινήσει σήμερα και η μεταφορά των υπόλοιπων. Να σημειωθεί ότι 1.000 άτομα θα πάνε στη δομή φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα Κιλκίς και οι υπόλοιποι 500 σε άλλες δομές της βόρειας Ελλάδας. Στη δομή της Νέας Καβάλας διαμένουν ήδη σε κοντέινερ 924 πρόσφυγες (επισήμως η χωρητικότητα είναι 700 ατόμων και από τον περασμένο Μάη μένουν σε σκηνές 450) και μετανάστες 25 διαφορετικών εθνικοτήτων.


Eurokinissi

Η κυβέρνηση, αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την ανθρώπινη αντιμετώπιση της κατάστασης, προχωρά σε μέτρα έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού, διαιωνίζοντας το απαράδεκτο καθεστώς. Υλοποιεί την αντιδραστική συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και εμμένει στα άθλια hot spots κρατώντας εγκλωβισμένος χιλιάδες ανθρώπους, ενώ προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με τη μεταφορά στην ενδοχώρα μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, που δεν είναι ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό και αναμένεται να αντικατασταθούν άμεσα με τις συνεχείς αφίξεις. Το ίδιο και η οικογενειακή επανένωση σε χώρες της ΕΕ λίγων εκατοντάδων ασυνόδευτων ανηλίκων δεν λύνει το πρόβλημα, τη στιγμή που χιλιάδες ζουν σε ακατάλληλες δομές, ακόμη και σε Αστυνομικά Τμήματα ή βρίσκονται υπό κράτηση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο χώρος δεν έχει καν διοίκηση και τη διαχείριση έχει αναλάβει ΜΚΟ, συγκεκριμένα το Δανέζικο Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Ο χώρος τροφοδοτείται με ρεύμα από δύο γεννήτριες που λειτουργούν από το 2016, η μία, μάλιστα, πριν από δύο μήνες είχε υποστεί ζημιά, με αποτέλεσμα όλη η δομή να ηλεκτροδοτείται για κάποιο χρονικό διάστημα για δύο μόλις ώρες... Μάλιστα, σε μια γενικόλογη αναφορά, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι «η εγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών στη δομή της Νέας Καβάλας είναι προσωρινή και πριν το τέλος του μήνα θα μεταφερθούν σε νέα δομή, της οποίας η κατασκευή ολοκληρώνεται. Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών Υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα».


Eurokinissi

Υποψήφια για την εγκατάσταση επιπλέον αριθμού προσφύγων είναι επίσης και η νέα δομή των Σερρών, που δημιουργείται σε παρακείμενη έκταση της υπάρχουσας δομής, όπου φιλοξενούνται ήδη 500 πρόσφυγες.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εξέφρασε χτες την έντονη ανησυχία του σχετικά με τις ανακοινώσεις του ΚΥΣΕΑ για την κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να απέχει από ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο και να διαφυλάξει τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων. Επίσης και το ελληνικό τμήμα της «Διεθνούς Αμνηστίας» εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για τη σχετική ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ, ότι θα καταργηθεί ο δεύτερος βαθμός εξέτασης προσφυγών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ