Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βρίσκουν «έδαφος» για επανέναρξη διαπραγματεύσεων

Η ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ συνεχίζει από το Σάββατο απανωτές «παραγωγικές» επαφές

Από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Λουτ την Κυριακή
Από τη συνάντηση Αναστασιάδη - Λουτ την Κυριακή
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε χτες ότι «φαίνεται ότι υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες, το έδαφος, για να καταλήξουμε σε "όρους αναφοράς"», μετά από την «καλή, παραγωγική συνάντηση» που είχε χτες ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με την ειδική απεσταλμένη του γγ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ. Η Λουτ βρίσκεται στην Κύπρο από το Σάββατο, ενώ μετά από δύο γύρους χωριστών συναντήσεων που είχε με τον Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, χτες αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα.

Στις δηλώσεις του, ο Προδρόμου εξέφρασε ελπίδες «ότι όλοι θα συνταχθούν με την κατεύθυνση που δίνεται μέσα από τη συνεννόηση που υπήρξε» στη συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί στις 9 Αυγούστου, «ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι προοπτικές για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Μεταξύ άλλων, είπε ότι «είναι πλέον ορατή και η κοινή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών», κάτι που συζητιόταν εδώ και καιρό μπροστά και στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Είπε ακόμα ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει διευκρινίσει από την αρχή ότι για να γίνουν οι καθαυτές διαπραγματεύσεις, χρειάζεται το ανάλογο κλίμα» και ότι «αναμένουμε από την Τουρκία ότι θα συμβάλει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων τερματίζοντας τις παράνομες ενέργειες».

Θυμίζουμε ότι μετά τη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, κοινό ανακοινωθέν τόνιζε ότι έγινε «ειλικρινής και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων» και οι δυο ηγέτες «αποφάσισαν να συνεχίσουν την εμπλοκή τους στις προσπάθειες (...) που θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη διεξαγωγή δομημένων και προσανατολισμένων σε αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε διευθέτηση (του Κυπριακού), με την αίσθηση του επείγοντος». Γινόταν ειδική αναφορά στην ανάγκη αξιοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία κατά καιρούς έχουν συνδεθεί με διάφορα επενδυτικά σχέδια, μεταξύ άλλων στο «φιλέτο» των Βαρωσίων. Σημειωτέον ότι τη συνάντηση στις 9/8 είχαν απασχολήσει «και τα θέματα των υδρογονανθράκων», σύμφωνα με δηλώσεις Αναστασιάδη, αλλά χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Με τη φράση «όροι αναφοράς» - που όλοι επαναλαμβάνουν - εννοούνται συγκλίσεις που έχουν διαμορφωθεί ειδικά μετά το 2014, με την Κοινή Δήλωση (που ρητά μιλά για «δύο συνιστώντα κράτη») που επίσης όλοι θεωρούν θεμελιώδη βάση για τη συνέχιση των συνομιλιών, ένα είδος «οδικού χάρτη» που θα διέπει όλα τα θέματα των διαπραγματεύσεων, ξεχωρίζοντας το λεγόμενο «πλαίσιο Γκουτέρες», το πλέγμα προτάσεων που διαμορφώθηκε κατά τις επαφές του 2017, ιεραρχώντας μεταξύ άλλων την άμεση εμπλοκή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στο μελλοντικό «σύστημα ασφαλείας» της Κύπρου.

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για λύση, θα αναζητήσουμε μια ρεαλιστική και λογική λύση».

Ολα αυτά ενώ ο Τούρκος ηγέτης Ρ. Τ. Ερντογάν διαμήνυσε πάλι ότι «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για την Τουρκία». Μιλώντας σε συγκέντρωση του κόμματός του (ΑΚΡ) στο Ικόνιο, είπε ότι «η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να παρακολουθεί τις εξελίξεις από την κερκίδα», συμπληρώνοντας όλο νόημα ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δικαιώματα ολόκληρη η Κύπρος. Και εμείς (σ.σ. το ψευδοκράτος) και ο Νότος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ