Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙ ΕΥΡΩ...

-Πώς έχει σχεδιαστεί η διαδικασία για την εισαγωγή του ευρώ;

Η μεταβατική διαδικασία προβλέπει τρεις φάσεις: Την προετοιμασία, την παράλληλη κυκλοφορία δραχμών και ευρώ, και τη φάση που οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο σε ευρώ. Η πρώτη φάση, η φάση της προετοιμασίας καλύπτει χρονικά ολόκληρο το 2001. Από την 1η του Γενάρη μέχρι και την 31η του Δεκέμβρη.

Ηδη, από την 1/1/2001 επίσημο νόμισμα της χώρας μας είναι το ευρώ. Οι υπολογισμοί, βέβαια, γίνονται σε λογιστική μορφή, ενώ η δραχμή, με την οποία εξακολουθούμε και συναλλασσόμαστε «λειτουργεί» ως υποδιαίρεση του ευρώ. Οι πληρωμές εξακολουθούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου να γίνονται με δραχμές, αλλά ισχύει το καθεστώς της διπλής αναγραφής των τιμών. Δηλαδή, στους τιμοκαταλόγους, στις καρτελίτσες τιμών στα καταστήματα, στις αποδείξεις λιανικών πωλήσεων, στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και των άλλων εταιριών παροχής υπηρεσιών, στα διάφορα κουπόνια και τις προσφορές, όπου με δυο λόγια αναφέρονται τιμές, αυτές πρέπει υποχρεωτικά να αναφέρονται εκτός από τις δραχμές και σε ευρώ.

Από την πρώτη του Ιούνη, ήδη, όλες οι ταμειακές μηχανές υποχρεωτικά πρέπει να εκδίδουν τις αποδείξεις τους και σε ευρώ. Οι μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα μεταβίβασης στο νέο νόμισμα, μπορεί να έχουν ήδη προεφοδιαστεί με χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ, ενώ, από την 1η του Δεκέμβρη, δηλαδή από την επόμενη βδομάδα μπορούν να προεφοδιαστούν επίσης και με κέρματα του ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που έχουν μηχανήματα αυτόματων πωλήσεων θα πρέπει μέχρι και την 31η του Δεκέμβρη να κάνουν τις απαραίτητες τροποποιήσεις, ώστε οι πωλήσεις να μπορούν να γίνονται με κέρματα του ευρώ.

Τέλος, το σύνολο των επιχειρήσεων οφείλουν να κάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές, ώστε από την 1η του Γενάρη να είναι σε θέση να λειτουργούν, με ευρώ.

  • Οι αναγνώστες του «Ρ» μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα γύρω από το ευρώ, στέλνοντας επιστολή, τηλεφωνικά (στο 010- 6297.000), ή μέσω e-mail στη διεύθυνση oik@rizospastis.gr

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ