Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΟ «ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ»
Σοβαρά ερωτήματα από τη χτεσινή πρόταση της εισαγγελέα

Σοβαρά ερωτήματα προκαλεί η χτεσινή πρόταση της εισαγγελέα στη δίκη για τη δολοφονική επίθεση της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή στο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη (10/7/2013), να ζητήσει την παύση της ποινικής δίωξης των κατηγορουμένων. Η εισαγγελέας Μ. Μπερέτη, με ένα αβάσιμο σκεπτικό όσον αφορά το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, κατέληξε ότι οι βλάβες του εκμισθωτή του χώρου δεν ήταν επικίνδυνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικινδυνότητα ενός χτυπήματος κρίνεται από τον τρόπο, τα μέσα και τα μέρη του σώματος που χτυπήθηκε το θύμα. Υπενθυμίζεται ότι οι χρυσαυγίτες επιτέθηκαν με λοστούς και κοντάρια, την ώρα που πραγματοποιούνταν μάθημα Αγγλικών σε μικρά παιδιά.

Σημαντικές ήταν οι καταθέσεις όχι μόνο του ίδιου του θύματος, αλλά και αστυνομικών και γιατρού, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τον τραυματισμό του ανθρώπου αλλά και τον βανδαλισμό του χώρου. Μάλιστα ο γιατρός τον είδε με αίματα στο πρόσωπο. Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του γιατρού που τράβηξε και τις φωτογραφίες με το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου, ότι άκουγε βογκητά, φωνές και σπασίματα και έτσι κινητοποιήθηκε να βγει να τραβήξει τις φωτογραφίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, η βλάβη του παθόντα «δεν φέρει τα χαρακτηριστικά επικίνδυνης και για αυτό θα πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία σε απλή σωματική που ένεκα της απειλούμενης ποινής έχει παύσει υφ' όρων». Συνακόλουθα, όπως ανέφερε, οι κατηγορούμενοι πρέπει να απαλλαγούν και από την ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις, εφόσον παύει η δίωξη για το κύριο αδίκημα. Κατηγορούμενοι στη δίκη είναι εκτός των στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Ι. Λαγού (πρώην βουλευτή της ΧΑ) και Ν. Μίχου (τώρα «ανεξάρτητου»), που ηγήθηκαν αυτοπροσώπως στην επίθεση, άλλοι 7 χρυσαυγίτες. Η σημαντική αυτή υπόθεση έχει συσχετιστεί με τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Η εισαγγελέας ανέφερε επίσης πως με τα νέα δεδομένα του Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά το αδίκημα της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, έχει καταργηθεί και η κατηγορία θα πρέπει να μετατραπεί σε απλή φθορά ξένης ιδιοκτησίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ