Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μια «κόκκινη γωνιά»...

...ο χώρος της Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια

Το εξώφυλλο της έκδοσης που θα διατίθεται στον χώρο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ
Το εξώφυλλο της έκδοσης που θα διατίθεται στον χώρο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ
Μια «κόκκινη γωνιά» με θέμα την πρωτοπόρα αντίληψη του ΚΚΕ για την απελευθέρωση της γυναίκας από κάθε κοινωνική καταπίεση και εκμετάλλευση θα λειτουργήσει στις εκδηλώσεις του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον.

Πρόκειται για τον χώρο που ετοιμάζει η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια. Σε αυτήν τη «γωνιά», που θα βρίσκεται δίπλα στο Στέκι Νέων Εργαζομένων και Ανέργων αλλά και στο Φοιτητικό Στέκι, σκοπεύει να υποδεχτεί τις νέες εργαζόμενες και άνεργες, φοιτήτριες και σπουδάστριες, κάθε νέο που θέλει να γνωρίσει ιστορικές στιγμές της πρωτοπόρας δουλειάς στις γυναίκες της εργατικής τάξης, του λαού από τα πρώτα βήματα του διεθνούς επαναστατικού εργατικού κινήματος, αλλά και του ΚΚΕ.

«"Θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." τον Σοσιαλισμό», είναι το φετινό σύνθημα του Φεστιβάλ και η Βικτωρία Κούτση, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής, επισημαίνει πως ο κόσμος αυτός δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς τη δράση, τη συμμετοχή, τη συμβολή των νέων γυναικών.

Ιδέα «δανεισμένη» από την πρώτη προσπάθεια οικοδόμησης του σοσιαλισμού

Η Επιτροπή άντλησε την έμπνευσή της για τη διαμόρφωση του χώρου της στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μέσα από τις σελίδες της Ιστορίας της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

«Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Ρωσία, η "κόκκινη γωνιά" ήταν ένα από τα πολλά μέσα που αξιοποίησε το Κόμμα των μπολσεβίκων για την προπαγάνδα, τη διαφώτιση, την άνοδο του πολιτικού και μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Τέτοιες "γωνιές" διαμορφώνονταν μέσα σε παραγωγικές μονάδες, σε κυβερνητικά και άλλα κτίρια. Η μορφή αυτή αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια του Κομμουνιστικού Κόμματος για εξειδικευμένη δουλειά στις γυναίκες», σημειώνει η Β. Κούτση.

Από τις «κόκκινες γωνιές» στα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης...
Από τις «κόκκινες γωνιές» στα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης...
Οπως εξηγεί, η Επιτροπή επιδιώκει να διαμορφώσει έναν χώρο κατ' αναλογία εκείνων των «κόκκινων γωνιών», αναπαριστώντας το σκηνικό τους, όπως έχει αποτυπωθεί σε φωτογραφίες της εποχής. Στη δική της «γωνιά», έχει στόχο να προβάλει την αντίληψη του ΚΚΕ για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας, δίνοντας την ευκαιρία σε νέες και νέους να έρθουν σε επαφή με βασικές πλευρές της πρωτοπόρας θεωρίας και δράσης του.

Το σκοπό αυτόν υπηρετούν με το περιεχόμενό τους και τα ταμπλό που θα οριοθετούν το χώρο.

Εκδοση - συλλογή άρθρων που δίνει ώθηση στην παραπέρα μελέτη

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Επιτροπής είναι η έκδοση μπροσούρας με τίτλο «Η συμβολή του ΚΚΕ στην πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση της γυναίκας», που θα διατίθεται στις τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στο χώρο της «κόκκινης γωνιάς». Αποτελεί συλλογή κειμένων, στα οποία αποτυπώνονται οι σύγχρονες επεξεργασίες του ΚΚΕ για την ισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνική εργασία, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, για τον κοινωνικό θεσμό της οικογένειας.

«Τα κείμενα, που έχουν επιλεγεί και αναδημοσιεύονται στην έκδοση της Επιτροπής επικαιροποιημένα, μπορούν να αποτελέσουν εφόδιο για κάθε νέα και νέο που θέλει να μελετήσει αυτό που πρώτοι οι Μαρξ και Ενγκελς επιστημονικά προσέγγισαν και ονόμασαν "γυναικείο ζήτημα", τις ιστορικές κοινωνικές συνθήκες κάτω από τις οποίες εμφανίστηκε και τις σύγχρονες μορφές του. Με την επιλογή και τη συγκέντρωση των συγκεκριμένων κειμένων φιλοδοξούμε να δώσουμε ώθηση στη συζήτηση, στον προβληματισμό και την παραπέρα μελέτη. Αλλά και να συμβάλουμε ώστε να αναδειχθούν η ταξικότητα του γυναικείου ζητήματος, οι σημερινές εκφράσεις της ανισοτιμίας, καθώς και η ανάγκη για εξειδικευμένη δουλειά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων», αναφέρει η Β. Κούτση.

Χώρος μαζικής εστίασης σε εργοστάσιο της Σοβιετικής Ρωσίας τη δεκαετία του 1930
Χώρος μαζικής εστίασης σε εργοστάσιο της Σοβιετικής Ρωσίας τη δεκαετία του 1930
«Τα μέλη της ΚΝΕ, όπως και το σύνολο της νεολαίας, συναντούν καθημερινά στις σχολές και τους χώρους δουλειάς τις αντιδραστικές διακηρύξεις της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και επιτελείων περί "ισότητας των φύλων" και "ίσων ευκαιριών", αλλά και τις νέες αντιδραστικές θεωρίες για το λεγόμενο "κοινωνικό φύλο". Συζητούν με φίλους και συναδέλφους τους που αναρωτιούνται πώς μπορεί να "συνδυαστεί" η επαγγελματική ζωή της γυναίκας με τη δημιουργία οικογένειας», συνεχίζει και προσθέτει: «Στα παραπάνω αντανακλώνται οι στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων που φέρνουν σε αντιπαράθεση το δικαίωμα στην εργασία με την κοινωνική ανάγκη προστασίας της μητρότητας, που παρουσιάζουν ως ζήτημα ατομικής ευθύνης και ικανότητας την "επιλογή" ανάμεσα στην "καριέρα" και την οικογένεια. Στο έδαφος που διαμορφώνει η ιδεολογική και πολιτική παρέμβαση του αντιπάλου, η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να προσφέρει νέα εφόδια στον ιδεολογικό αγώνα της ΚΝΕ μέσα στις σχολές και τους χώρους δουλειάς, περισσότερα όπλα για να φέρουμε στο προσκήνιο της συζήτησης με τη νεολαία την πρόταση του ΚΚΕ για τη θέση της γυναίκας στην εργασία, στην οικογένεια στο πλαίσιο της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας».


...που έδωσαν την έμπνευση στην Επιτροπή για τον χώρο της στο 45ο Φεστιβάλ
...που έδωσαν την έμπνευση στην Επιτροπή για τον χώρο της στο 45ο Φεστιβάλ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ