Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Διεργασίες με άξονα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Με κεντρικό άξονα την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 καθώς και για τη δέσμη με τα «προαπαιτούμενα» του 4ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», ξεκινούν στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας στην Αθήνα οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τα «τεχνικά» κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών», ενόψει της αποστολής των υψηλόβαθμων κλιμακίων που θα ακολουθήσει στις 23 Σεπτέμβρη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ της Παρασκευής στο Ελσίνκι, παρουσίασε τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, με έμφαση βέβαια στις νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας, όπως η μείωση των φόρων στις ισχυρές επιχειρήσεις και η προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, έδωσε ένα πρώτο στίγμα για την αναθεώρηση της στοχοθεσίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ζήτημα που θα εξεταστεί στα μέσα του 2020. Οπως είπε, εάν ο ρυθμός ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τις προβλέψεις της τελευταίας ανάλυσης βιωσιμότητας του κρατικού χρέους και το επιτόκιο δανεισμού της είναι χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τότε θα μπορούσε να ανοίξει η σχετική συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση των στόχων για τα «πλεονάσματα» έρχεται να διασφαλίσει πρόσθετο «δημοσιονομικό χώρο», προκειμένου και αυτός με τη σειρά του να αποδοθεί σε παρεμβάσεις τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα, ο Ρέγκλινγκ έδωσε το «πράσινο φως» στο αίτημα της κυβέρνησης για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου προς το ΔΝΤ. Αναφορικά με την παρουσίαση του κυβερνητικού προγραμματισμού τόνισε: «Χαιρετίζω τις φιλικές προς την ανάπτυξη μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της νέας κυβέρνησης», προσθέτοντας ότι «η ανάκαμψη στο Α' εξάμηνο της φετινής χρονιάς ήταν χαμηλότερη απ' ό,τι είχαμε προβλέψει όταν η χώρα βγήκε από το πρόγραμμα».

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ μετείχε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπ. Κερέ, ο οποίος προσδιόρισε τις αντιλαϊκές προτεραιότητες, από τη σκοπιά της ΕΚΤ, και συγκεκριμένα τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, την επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τη βελτίωση των δικαστικών διαδικασιών που αφορούν την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα δημοσιοποιηθεί περί τα τέλη Νοέμβρη, ενώ οι τελικές αποφάσεις για την 4η «αξιολόγηση» αναμένονται στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη.

Το «παρών» στις αντιλαϊκές διεργασίες δίνει και η πλευρά του ΔΝΤ, τα κλιμάκια του οποίου στα πλαίσιο «κανονικών» ελέγχων στα κράτη - μέλη του έρχονται στην Αθήνα στις 23 Σεπτέμβρη, ταυτόχρονα με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

«Δημοσιονομικά περιθώρια» για τους ομίλους της Ευρωζώνης

Στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στο Ελσίνκι συζητήθηκαν και η «επανεξέταση των δαπανών» των κρατών - μελών και η διαχείριση των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, έτσι ώστε να ενισχυθούν η «αποτελεσματικότητα των δημόσιων επενδύσεων» καθώς και οι εκκρεμότητες αναφορικά με τη διαμόρφωση του «δημοσιονομικού μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης - μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ - για τη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ΕΕ.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λε Μερ, δείχνοντας προς την πλευρά της Γερμανίας, κάλεσε τα κράτη που έχουν «δημοσιονομικά περιθώρια» να ενισχύσουν τις επενδύσεις, λέγοντας ότι ο ίδιος θα παρουσιάσει ένα «σύμφωνο ανάπτυξης» σε τρεις πυλώνες: Περισσότερες επενδύσεις από χώρες που έχουν το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο, περισσότερες μεταρρυθμίσεις από χώρες που στερούνται παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας και να μειωθεί το επίπεδο δημοσίων δαπανών και χρέους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παζάρια γύρω από την «αποδοτικότητα» των αντιλαϊκών μέτρων (2019-10-10 00:00:00.0)
Υπενθυμίζουν τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις, σημειώνουν προσδοκίες... (2019-07-20 00:00:00.0)
Στις 7 Ιούλη ψηφίζουμε και στις 8 στέλνουν το αντιλαϊκό μπιλιέτο (2019-07-06 00:00:00.0)
Συμφωνία «επί της αρχής» με κόφτη σε αφορολόγητο, συντάξεις και νέες ανατροπές στα Εργασιακά (2017-02-21 00:00:00.0)
Ματωμένα πλεονάσματα και «διαρθρωτικά» μέτρα, «για χρόνια» (2016-12-06 00:00:00.0)
Μνημόνια διαρκείας με «εμπροσθοβαρή» και «εφεδρικά» αντιλαϊκά πακέτα (2016-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ