Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Παζάρια γύρω από την «αποδοτικότητα» των αντιλαϊκών μέτρων

Eurokinissi

Στο περιθώριο της χτεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στο Λουξεμβούργο καθώς και της σημερινής συνεδρίασης του Ecofin (υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ), συνεχίζονται τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» αναφορικά με το κλείσιμο των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.

Με φόντο το «αναμορφωμένο» σχέδιο προϋπολογισμού που θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επόμενη βδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας θα συναντηθεί σήμερα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις, καθώς και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Β. Χόγιερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «συζήτηση» συνεχίζεται γύρω από το ύψος και βέβαια την κάλυψη των λεγόμενων δημοσιονομικών κενών με βάση και τις διαφορετικές «προσεγγίσεις» σχετικά με το βαθμό απόδοσης των ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων. Κρίσιμη παράμετρος, αναφορικά με την «αποδοτικότητα» των αντιλαϊκών μέτρων στον νέο προϋπολογισμό, είναι ο ρυθμός ανάκαμψης του ΑΕΠ για το 2020, ενώ η «ποσοτικοποίηση» των τελικών αντιλαϊκών μεγεθών (π.χ. «πλεονάσματα», φόροι κ.ά.) θα έρθει να «κουμπώσει» με τις «Φθινοπωρινές Προβλέψεις» της Κομισιόν, που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές Νοέμβρη. Το συνολικό αντιλαϊκό πακέτο μαζί με τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας μεταμνημονιακής «αξιολόγησης» αναμένεται να κλειδώσει στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη, με βάση τη νέα «έκθεση αξιολόγησης» που αναμένεται να δημοσιοποιήσει λίγες μέρες νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αρνητικές αποδόσεις στα έντοκα γραμμάτια

Σε οριακά αρνητικό επίπεδο (-0,02%) διαμορφώθηκαν οι αποδόσεις των τρίμηνων εντόκων γραμματίων, στο πλαίσιο δημοπρασίας που διενεργήθηκε χτες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να συνδέεται και με τις επικείμενες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την έγκριση του σχεδίου για το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους καθώς και από τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί στις διεθνείς χρηματαγορές. Να σημειωθεί πως εδώ και αρκετό διάστημα σε αρνητικό έδαφος έχουν περάσει ακόμη και 10ετή μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, όπως για παράδειγμα της Γερμανίας, ενώ από τον επόμενο μήνα ξεκινά και το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ίδια ώρα, και ενώ σήμερα Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες, η επίτροπος αρμόδια για την Πολιτική Ανταγωνισμού, Μ. Βεστάγκερ, θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου αύριο Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και άλλους κυβερνητικούς παράγοντες.

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ

Στο μεταξύ, οι εκκρεμότητες αναφορικά με τη διαμόρφωση του «δημοσιονομικού μέσου σύγκλισης και ανταγωνιστικότητας» βρέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ σε «διευρυμένη σύνθεση» (με τη συμμετοχή των 27 υπουργών Οικονομικών της ΕΕ). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο εργαλείο χρηματοδότησης - μέσω του προϋπολογισμού της ΕΕ - για τη διοχέτευση φρέσκων κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, με προϋπόθεση την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ΕΕ.

Η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ βρισκόταν σε εξέλιξη το βράδυ χτες, με φόντο τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς και τις διαιρέσεις που εκδηλώνονται γύρω από το ζήτημα.

Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 βρίσκεται στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Οκτώβρη. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε χτεσινή ανακοίνωση τονίζει μεταξύ άλλων την «ανάγκη για νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για έναν δίκαιο, ισορροπημένο και σύγχρονο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ 27 πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ