Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ξεκίνησε η τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές

Από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού που ξεκίνησαν χτες το μεσημέρι

Copyright 2019 The Associated

Από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού που ξεκίνησαν χτες το μεσημέρι
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Με τη συγκατάθεση των ΗΠΑ, η Τουρκία ξεκίνησε χτες λίγο μετά τις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας την τρίτη (και πιθανώς μεγαλύτερη) χερσαία επίθεση στη Βορειοανατολική Συρία με την κωδική ονομασία «Πηγή Ειρήνης».

Οι πρώτες επιδρομές τουρκικών αεροσκαφών σημειώθηκαν στις περιοχές Ρας αλ Αϊν και Ταλ Αμπιάντ και σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες δεν περιορίστηκαν σε στρατιωτικούς στόχους, αλλά και σε κατοικημένες περιοχές, δημιουργώντας τις πρώτες μεγάλες αυτοκινητοπομπές πανικόβλητων Κούρδων και Αράβων κατοίκων των βομβαρδισμένων περιοχών, με αναφορές για δύο νεκρούς.

Προκάλεσαν επίσης την άμεση αντίδραση των κουρδικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), που αφενός απάντησαν με καταιγισμό ρουκετών προς τα τουρκικά εδάφη, αφετέρου ζήτησαν από τις ΗΠΑ τη δημιουργία «εναέριας απαγορευμένης ζώνης» για τα τουρκικά αεροσκάφη πάνω από τη ΒΑ Συρία.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την τουρκική εισβολή ως «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων», τονίζοντας ότι «το καθεστώς Ερντογάν αυτοκαθορίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση» και θα χάσει «απολύτως τη θέση του εγγυητή της διαδικασίας της Αστάνα», επιφέροντας «πλήγματα στη συνολική πολιτική διαδικασία» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί τους βομβαρδισμούς... «προσέχοντας πολύ» να μην προκαλέσουν κακό σε συμμαχικά στρατεύματα, επειδή στόχος είναι «μόνο» οι μαχητές και οι βάσεις τους, τα όπλα και ο εξοπλισμός τους.

«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ

Η τουρκική προκλητική επίθεση εκδηλώνεται με φόντο τον σφοδρό ανταγωνισμό που ξεδιπλώνεται εδώ και καιρό σε όλη την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για το ξαναμοίρασμα πηγών, οδών και αγορών Ενέργειας και σφαιρών επιρροής.

Της χτεσινής επίθεσης προηγήθηκε το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, προκαλώντας τις σφοδρές αντιδράσεις των Κούρδων της Συρίας, που οι Αμερικανοί αξιοποίησαν τα προηγούμενα χρόνια στον πόλεμο ενάντια στον ISIS.

Χτες, ωστόσο, μετά την αντιπαράθεση που προκάλεσε στο εσωτερικό των ΗΠΑ η συμφωνία της κυβέρνησης στη νέα τουρκική επιδρομή, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη χαρακτήρισε «κακή ιδέα», που δεν την «υιοθετεί», έχοντας όμως ήδη δώσει τη συγκατάθεσή του και ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί από την περιοχή, σε συμφωνία με την Τουρκία, για να διευκολύνουν την επίθεση στους Κούρδους.

Νωρίτερα, μάλιστα, ο Τραμπ είχε υπερασπιστεί την «αναδιάταξη» αυτή των στρατευμάτων στη ΒΑ Συρία, υποστηρίζοντας σε ανάρτησή του στο «Τουίτερ» ότι σημασία έχει η «μεγάλη εικόνα», που είναι να γίνουν οι ΗΠΑ «σπουδαίες ξανά».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η νέα αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, που διατηρεί στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ και επανέλαβε την κριτική του, διαβεβαιώνοντας ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον Πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει «πολύ ακριβά» την επίθεση στη Συρία.

Επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

Ο Ερντογάν επικοινώνησε και τηλεφωνικά και με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες πριν από την εξαπόλυση της νέας τουρκικής επίθεσης στη Συρία. Ο Ερντογάν επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι τάχα παλεύει «για την ειρήνη και τη σταθερότητα» και πως προχωρά στην επίθεση για να διαφυλάξει «την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

Το περιεχόμενο της συνομιλίας έγινε γνωστό κύρια από ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Ρώσοι αξιωματούχοι αναφερόμενοι στην επικοινωνία Πούτιν - Ερντογάν είπαν πως ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε από τον ομόλογό του «να αποφύγει όποια βήματα στη Συρία θα μπορούσαν να βλάψουν την ειρηνευτική διαδικασία» και ότι θα πρέπει να γίνει «σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα στη Συρία».

Επικοινωνία υπήρξε και ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον πρώτο να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ παίζουν «πολύ επικίνδυνο παιχνίδι» με τους Κούρδους της Συρίας, αφού πρώτα «έφτιαξαν ημικρατική δομή» και μετά απέσυραν την υποστήριξή τους.

«Αυτή η παράτολμη στάση σε τόσο ευαίσθητο θέμα μπορεί να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή και πρέπει να το αποφύγουμε με κάθε κόστος», φέρεται να είπε ο Λαβρόφ, ενθαρρύνοντας τους Κούρδους και τη συριακή κυβέρνηση να λύσουν τις διαφορές με διάλογο. Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του είπε ότι οι τουρκικές αρχές θα ενημερώσουν για τις επιχειρήσεις τους «στο πλαίσιο διεθνών νόμων».

«Ανησυχίες» για νέα αποσταθεροποίηση

Ενδιαφέρον είχαν όμως και οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, που λίγο μετά την έναρξη της τουρκικής επίθεσης στη ΒΑ Συρία, την δικαιολόγησε... κατανοώντας «τις ανησυχίες ασφαλείας στα σύνορά της με τη Συρία». Κατά τα λοιπά, κάλεσε την Αγκυρα να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεση και να δείξει... αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας ότι εάν επιδιώκει «τη λεγόμενη ζώνη ασφαλείας, να μην περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για αυτή»!

Αξιωματούχοι σε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία ξεκίνησαν άμεσα διαβουλεύσεις και ζήτησαν για σήμερα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναμένεται να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Πιο πριν, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε «ιδιαίτερα ανήσυχος» από την προοπτική επίθεσης της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, συναντώντας αργά το βράδυ της Τρίτης την Τζιχάν Αχμεντ, εκπρόσωπο των κουρδικών δυνάμεων SDF, εκφράζοντας «την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα τους κατά του "Ισλαμικού Κράτους" στην περιοχή».

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Στεφ Μπλοκ κάλεσε για εξηγήσεις τον Τούρκο πρεσβευτή, λέγοντας ότι η χώρα του καταδικάζει την τουρκική επίθεση και καλεί την Αγκυρα «να μη συνεχίσει στο δρόμο που έχει επιλέξει να ακολουθήσει». Επίσης, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επίθεση, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το «Ισλαμικό Κράτος».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την «ελπίδα» πως η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία θα είναι «μετρημένη και αναλογική».

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκάιτ εμφανίστηκε ανήσυχος, θεωρώντας πως πρόκειται για «κατάφωρη παραβίαση της συριακής κυριαρχίας που απειλεί την ακεραιότητα της χώρας και θα μπορούσε να προκαλέσει την αναβίωση του "Ισλαμικού Κράτους"». Την τουρκική επίθεση αποδοκίμασε έντονα και το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί κάλεσε χωρίς περιστροφές την Τουρκία να αποφύγει νέα στρατιωτική δράση στη Βόρεια Συρία, αφού προηγουμένως (όπως και ο Γιούνκερ...) συμμερίστηκε... «τις δικαιολογημένες ανησυχίες στα νότια σύνορά της». Η «σωστή λύση» θα πρέπει να είναι η πλήρης αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Βόρεια Συρία και η ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων με κουρδική υποστήριξη, φέρεται να είπε ο Ροχανί, σύμφωνα με το «Ρόιτερς».

Επιπλέον, το ίδιο διάστημα δυνάμεις του ιρανικού στρατού ξεκίνησαν απρογραμμάτιστες στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα του βορειοδυτικού Ιράν με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ