Πέμπτη 10 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει να εμφανίζει το μαύρο άσπρο για την επικίνδυνη εμπλοκή

Σε προκλητικό αναποδογύρισμα της πραγματικότητας συνεχίζει να επιδίδεται η κυβέρνηση, για να «χρυσώσει το χάπι» της παραπέρα εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, που μετατρέπουν το λαό μας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, παρουσιάζοντας τις ΗΠΑ ως εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο και τις «στενές σχέσεις» με τους μακελάρηδες ως τάχα «ασπίδα προστασίας» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας στο ρ/σ «Θέμα», επέμεινε για τη στάση των Αμερικανών ότι «δεν μας έχει δώσει στο διμερές επίπεδο (...) το δικαίωμα η αμερικανική Διοίκηση να αμφιβάλλουμε για όσα ειπώθηκαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο - επαναλαμβάνω με τον πιο πανηγυρικό τρόπο (σ.σ. στην πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα). Ουδέποτε από το '74 μέχρι τώρα έχει γίνει αναφορά στην Τουρκία από Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Πόσο μάλλον από Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών που ήρθε στην Αθήνα, υπέγραψε συμφωνία και (...) δεν πήγε στην Αγκυρα. Δεν πήγε».

Βέβαια, ο Πομπέο, με σειρά τοποθετήσεών του στην Αθήνα, αυτό που ξεκαθάρισε ρητά και κατηγορηματικά είναι ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση «ανταγωνιστικά» με την Τουρκία, που «είναι για εμάς ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, έχουμε σημαντικές στρατιωτικές υποδομές εκεί. Εχουμε σημαντικούς πολιτικούς στόχους (...) Μια επιτυχημένη Τουρκία, μια ανεπτυγμένη και οικονομικά ευημερούσα Τουρκία είναι σημαντική (...) για όλους μας. Οπότε εργαζόμαστε, επισταμένως, ώστε να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα»...

Χαρακτηριστική και η απάντηση που έδωσε μιλώντας στον «ΣΚΑΪ», όπου ερωτώμενος σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, όχι μόνο απέφυγε να χρησιμοποιήσει τον όρο, πόσο μάλλον να μιλήσει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, μιλώντας για «διεθνή ύδατα», αλλά παρέπεμψε ευθέως στο εν εξελίξει παζάρι, όσο και στα σχέδια συνδιαχείρισης με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα: «Αυτήν τη στιγμή είμαστε επικεντρωμένοι στη διπλωματική προσπάθεια. Συζητάμε μαζί τους (...) Υπάρχουν ευρέως αναγνωρισμένοι κανόνες για τα διεθνή ύδατα και ζητάμε από κάθε έθνος να συμμορφώνεται με αυτούς (...) Ολοι έχουν την προσδοκία ότι κάθε χώρα που θέλει να προστατέψει τη δική της κυριαρχία, θα προσφέρει σε άλλες χώρες την ίδια ευκαιρία»!

Στην κυβέρνηση, βέβαια, συνεχίζουν τα μυθεύματα, εξ ου και ο υπουργός Δένδιας επέμενε χτες ότι «στα δικά μας αυτιά από την Αθήνα, από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την αμερικανική Διοίκηση διά του υπουργού Εξωτερικών, του κ. Πομπέο, ελέχθησαν καθαρά και σταράτα πράγματα» και «δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω ότι αυτά θα τηρηθούν».

Ανάλογη προσπάθεια να πείσει για την αμερικανική ...προστασία κατέβαλε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, που μιλώντας στον «ΑΝΤ1», είπε ότι η κυβέρνηση ανέδειξε την τουρκική προκλητικότητα σε όλα τα «φόρα» και υπήρξε «θετική ανταπόκριση» και από πλευράς Πομπέο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ