Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να παρθούν τώρα μέτρα για τη δυσοσμία των ΕΛΠΕ στη δυτική Θεσσαλονίκη

Από τη συνάντηση με την περιβαλλοντική κίνηση Κορδελιού
Από τη συνάντηση με την περιβαλλοντική κίνηση Κορδελιού
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε επίσης με την ομάδα κατοίκων Κορδελιού - Ευόσμου «Η αναπνοή είναι δικαίωμα». Στην αντιπροσωπεία του Κόμματος συμμετείχε μεταξύ άλλων ο Θ. Κοκονάς, δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού - Ευόσμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών διαμαρτύρονται ενάντια στην έντονη δυσοσμία που προκαλείται από τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ σε αυτές, καταγγελία που ήρθε πρόσφατα να επιβεβαιώσει έρευνα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εξέφρασαν την ανησυχία τους τόσο για τη δυσοσμία όσο κυρίως για τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, που συνιστούν απειλή για την υγεία τους και των παιδιών τους, καθώς αυξάνονται ανησυχητικά περιστατικά καρδιοπαθειών, αλλεργιών, άσθματος κ.λπ. Κατήγγειλαν την υποβάθμιση συνολικά της ποιότητας ζωής αλλά και ότι παρά τις παρεμβάσεις τους και τις υποσχέσεις των αρμοδίων, δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για την επίλυση του προβλήματος. Αντιθέτως, υπάρχουν σχεδιασμοί να λειτουργήσει στην περιοχή μονάδα καύσης απορριμμάτων, που αν υλοποιηθούν θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την αφόρητη κατάσταση που ήδη αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.

Οι κάτοικοι ζητάνε να λειτουργήσει στην περιοχή ιατρείο ειδικού σκοπού, τη διενέργεια επιδημιολογικής έρευνας ώστε να αποτυπωθούν οι επιπτώσεις στην υγεία, τη μεταφορά των ΕΛΠΕ και μέχρι τότε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων των ΕΛΠΕ. Δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, παρά το καθεστώς πιέσεων και εκφοβισμού, ακόμα και με φακέλωμά τους από την επιχείρηση. Μέσα στον Οκτώβρη προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις και καλούν όλο το λαό να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους, ιδίως τους κατοίκους περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι το ΚΚΕ δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό το θέμα και στην προσπάθεια ανάδειξής του, θυμίζοντας πως κατά καιρούς έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις. Οπως σημείωσε, το πόρισμα που καταγράφει ως υπαίτια για τη δυσοσμία τα ΕΛΠΕ αφαιρεί και τα προσχήματα που χρησιμοποιούνταν το προηγούμενο διάστημα, για να δικαιολογήσουν τη δυσοσμία και τα ζητήματα υγείας που ανακύπτουν.

Οριστική λύση, τόνισε, είναι η οριστική μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού, ώστε να αποφευχθεί και ο κίνδυνος μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων, και αυτό πρέπει να γίνει με ευθύνη του κράτους και δαπάνες των βιομηχάνων, ενώ πρόσθεσε ότι δυστυχώς οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις δεν έχουν τη βούληση να συγκρουστούν με τα οικονομικά συμφέροντα. Η μόνη δυνατότητα είναι η άσκηση πίεσης, κατέληξε, και ο αγώνας των εργαζομένων, ενωμένοι, άσχετα από ιδεολογικές - πολιτικές αντιλήψεις.

Κλείνοντας υπογράμμισε πως και μέχρι τη μετεγκατάσταση θα πρέπει να ληφθούν μέτρα, όπως ακόμα και να κλείσει το εργοστάσιο για ένα διάστημα, προστατεύοντας βεβαίως τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, ή να ασκηθεί πίεση για άμεση αξιοποίηση όσων μέσων προσφέρει η επιστήμη για την προστασία και ελαχιστοποίηση των συνεπειών στον ανθρώπινο οργανισμό από τη λειτουργία τέτοιων βιομηχανιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ