Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα»

Στις 13 του Δεκέμβρη η παρουσίαση του α΄ τόμου, που περιλαμβάνει «Τα επικά χρόνια» (1929-1973)

ΡΕΝΤΖΗΣ

Την Πέμπτη 13 του Δεκέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής θα γίνει η παρουσίαση του α΄ τόμου, «Τα επικά χρόνια» (1929-1973), του δίτομου έργου του δημοσιογράφου Χρήστου Θεοχαράτου.

Πρόκειται για μια δίτομη εργασία, συνολικής έκτασης 1.450 σελίδων, η οποία δεν αρκείται στην παράθεση των ιστορικών στοιχείων και γεγονότων, που προσδιορίζουν την πορεία του Χαρ. Φλωράκη μέσα στο λαϊκό κίνημα, κατά τον ταραγμένο 20ό αιώνα, αλλά και δίνει την ευκαιρία στον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ να πάρει θέση σε όλα τα μεγάλα θέματα της εποχής του και να αποκαταστήσει «ιστορικές ανακρίβειες», προπαγανδιστές υπερβολές και σκόπιμες διαβολές.

Το βιβλίο προλογίζει ο ίδιος ο Χαρ. Φλωράκης, ο οποίος με σαφήνεια ξεκαθαρίζει: «Εκείνο που θα ήθελα να καταθέσω σε ένα χαρτί δεν ήταν η βιογραφία μου, αλλά η πορεία μου στο λαϊκό κίνημα, ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία να πάρω θέση πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα, να αναιρέσω τις προκαταλήψεις, να αποκαλύψω τις όποιες διαβολές και να συμβάλω στην υπεράσπιση των πατριωτικών και δημοκρατικών αγώνων του Κομμουνιστικού Κόμματος. Αλλωστε, κανενός κομμουνιστή η βιογραφία και η πορεία δεν είναι αποκομμένη από την πορεία του λαϊκού και εργατικού κινήματος...».

Ο α΄ τόμος δίνει την ευκαιρία στον ιστορικό ηγέτη του ΚΚΕ να «αναιρέσει προκαταλήψεις» και να «αποκαλύψει διαβολές» - υπερασπιζόμενος τους πατριωτικούς και δημοκρατικούς αγώνες του ΚΚΕ - παίρνοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι στο Μακεδονικό, στο Ιδιώνυμο, στο Κίνημα του 1935, στη δικτατορία Μεταξά, στον πόλεμο του 1940-'41, στην Αντίσταση, στις «συμμαχικές ασχημίες», στα Δεκεμβριανά, στη Βάρκιζα, στον Εμφύλιο, στο καθεστώς των Εκτάκτων Μέτρων, στο Κυπριακό, στην αμερικανοκρατία, στα παλατιανά πραξικοπήματα, στη χούντα, στον αντιχουντικό αγώνα, κλπ.

Ο β΄ τόμος (που ακολουθεί και που καλύπτει την περίοδο 1974-2000) δίνει την ευκαιρία στον Χαρίλαο Φλωράκη να προβάλει και να αποτιμήσει τους πολιτικούς αγώνες του ΚΚΕ - μέσα και έξω από τη Βουλή - ν' αποκαλύψει άγνωστα παρασκήνια της πολιτικής ζωής του τόπου, να κρίνει τα πεπραγμένα του δικομματισμού και το απατηλό όραμα της «ευρωπαϊκής πορείας» της χώρας, να φωτίσει όλα όσα προηγήθηκαν και όλα όσα ακολούθησαν το 1989, να προσεγγίσει διαλεκτικά τις ανατροπές και να εκφράσει την αισιοδοξία του, ότι η σημερινή αντεπανάσταση δεν έχει μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ