Τετάρτη 28 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αγεφύρωτο το ρήγμα στην Ιεραρχία

Αγεφύρωτο παραμένει το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους της Ιεραρχίας από τη σύγκρουση του Χριστόδουλου με τους πρώην(;) συνοδοιπόρους και ομοϊδεάτες του στην παρεκκλησιαστική «Χρυσοπηγή».

Ο πνευματικός πατέρας του αρχιεπισκόπου μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος επανήλθε με δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί περιορισμούς στην επιρροή που ασκεί στον Χριστόδουλο. «Δε θα έλεγα ότι ο Αρχιεπίσκοπος δε χρειάζεται γκέμια»(!), είπε χαρακτηριστικά.

Ο Καλλίνικος ανέφερε ακόμα ότι δεν ήθελε ποτέ να διευθύνει ο ίδιος την Αρχιεπισκοπή, αλλά ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι οι ιεράρχες να ψηφίσουν στις εκλογές των κενών μητροπόλεων κατά συνείδηση, χωρίς προτροπή από τον αρχιεπίσκοπο, χωρίς συμφέροντα ή διαβουλεύσεις. Χαρακτήρισε, παράλληλα, ευτύχημα το γεγονός ότι από τους κληρικούς που έχουν δικαίωμα εκλογής, υπάρχουν και πρόσωπα που «ούτε δώρα δίνουν, ούτε τους πολιτικούς εκλιπαρούν», ενώ εξαπέλυσε σφοδρή προσωπική επίθεση κατά του συνεργάτη του αρχιεπισκόπου κ. Σωτήρη Τζούμα.

Δίπλα του ήταν και ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «τελικώς η Ιεραρχία θα διασώσει τη συνοδικότητά της».

Στη διαμάχη ενεπλάκη και ο μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, «πνευματικό τέκνο» και αυτός του Καλλίνικου. Στο τακτικό ενημερωτικό δελτίο που εκδίδει, ο Αμβρόσιος στρέφεται κατά του αρχιεπισκόπου θέτοντας το ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι έχασε τη στήριξη του μητροπολίτη Πειραιώς που έως τώρα διέθετε. Ειδικότερα, χαρακτηρίζει «αν όχι κακοήθη, τουλάχιστον ανακριβή» τον ισχυρισμό που είχε διατυπώσει ο επικοινωνιολόγος και σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Σωτήρης Τζούμας, το Σάββατο 24/11 σε άρθρο του στο «Εθνος», ότι δηλαδή ο μητροπολίτης Πειραιώς πίστεψε ότι με την εκλογή του Χριστόδουλου θα αποκτούσε εκείνος τον έλεγχο των εκκλησιαστικών πραγμάτων.

Και αναρωτιέται: «Επιτέλους, δεν είναι πιο έντιμο για τον Αρχιεπίσκοπο και για τον καθένα μας να ήταν "βαποράκι του Πειραιώς" (σ.σ. φράση από το άρθρο στο Εθνος), από το να είναι "βαποράκι" κάποιου επικοινωνιολόγου;».

Και η ανοιχτή επιστολή καταλήγει: «Στον αγαπητό μου κ. Τζούμα θα ήθελα να απευθύνω δημοσίως τη συμβουλή: δεν έχετε το δικαίωμα να επιτίθεσθε απρεπώς στον σεβάσμιο γέροντα μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο, αν μη τι άλλο επειδή τυγχάνει ο πνευματικός πατέρας του Αρχιεπισκόπου μας και τριών εισέτι εντίμων Αρχιερέων της Ελλαδικής Εκκλησίας»!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας κληθείς να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στην Ιεραρχία, είπε ότι «η κυβέρνηση τηρεί στάση μη παρέμβασης στα εσωτερικά της Εκκλησίας. Υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και αυτό πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμένονται οι πλήρεις εξετάσεις (2007-10-10 00:00:00.0)
Ανακρίσεις για την υπόθεση Καλλίνικου (2005-03-18 00:00:00.0)
Το παγκάρι και η υποκρισία (2005-03-10 00:00:00.0)
Η Καραϊβική, οι κασέτες και η λεγόμενη αυτοκάθαρση (2005-02-22 00:00:00.0)
Η φαρσοκωμωδία της αυτοκάθαρσης (2005-02-19 00:00:00.0)
Βγαίνουν "σπαθιά" από τα ράσα (1998-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ