Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
«Τρέχουν» τη συμφωνία με τα προαπαιτούμενα της «αξιολόγησης»

Από τις συναντήσεις με τα κλιμάκια των «θεσμών»

Eurokinissi

Από τις συναντήσεις με τα κλιμάκια των «θεσμών»
Τα ζητήματα της Ενέργειας, η κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, η προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης ακόμα στενότερα στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, με άξονα τη διαμόρφωση «επιτελικού κράτους» και η «ψηφιακή αναβάθμιση» βρέθηκαν στη χτεσινή ατζέντα των διαδοχικών συναντήσεων υπουργών της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών», στο πλαίσιο της 4ης «αξιολόγησης».

Ειδικότερα στον τομέα της Ενέργειας συζητήθηκε το θέμα της ΔΕΗ, όπου προχωράνε οι αντιλαϊκές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της «απελευθέρωσης», όπως και της ΔΕΠΑ, ενώ στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων στο επίκεντρο βρέθηκαν η Εγνατία και η δομή του «υπερταμείου» των ιδιωτικοποιήσεων.

Ενδεικτικό πάντως του εύρους των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» που βρέθηκαν στην ατζέντα των συζητήσεων είναι ότι κατά την τριήμερη αποστολή των ευρωπαϊκών «θεσμών» στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε χτες, εξετάστηκαν περίπου 50 θέματα, ενώ αποτιμώντας τα παζάρια, αρμόδια κυβερνητική πηγή έκανε λόγο για «καταγραφική αποστολή», η οποία δεν είχε στόχο να λάβει αποφάσεις αλλά να ανοίξει τα μέτωπα, να αξιολογήσει τις τεχνικές συζητήσεις και να χαράξει τα επόμενα στάδια διαβουλεύσεων.

Σήμερα Πέμπτη αναμένεται και η σχετική δήλωση των ευρωπαϊκών «θεσμών» (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕSM, EKT) αναφορικά με τα «ευρήματα» και τις προτεραιότητες της αντιλαϊκής πολιτικής για τα επόμενο διάστημα, με φόντο και την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.

Τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν και στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, όπου αναμένεται να συζητηθεί και η πρόωρη αποπληρωμή του ακριβότερου μέρους του δανείου προς το ΔΝΤ. «Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, με βάση τη συνεργασία που είχαμε με τους θεσμούς, και κυρίως τον ESM», υπογράμμισε κυβερνητική πηγή.

Την ίδια ώρα, «αμφιβολίες» εμφανίζονται γύρω από την εισπρακτική απόδοση της ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση «ληξιπρόθεσμων οφειλών» μέχρι 120 δόσεις. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, το ενδεχόμενο παράτασης μετά τη λήξη της προθεσμίας (30 Σεπτέμβρη) θα εξεταστεί στην εκπνοή της προθεσμίας, ανάλογα και με το «ενδιαφέρον» που θα εμφανιστεί τις επόμενες μέρες.

Σε ρότα ματωμένων πλεονασμάτων

Το «κλείδωμα» του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, με βάση πάντα τη φοροληστεία σε βάρος του λαού και τις περικοπές κοινωνικών δαπανών, καθώς και οι προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση των φορολογικών εσόδων μέσω της τρέχουσας ρύθμισης για τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών, συνθέτουν και την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπως αυτός διαμορφώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και πλέον εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΝΔ.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (8μηνο 2019):

-- Η μάζα των φορολογικών εσόδων έφτασε τα 30,5 δισ. ευρώ (από 30,4 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018). Μάλιστα, το ποσό αυτό ξεπερνά και τον φετινό στόχο κατά 422 εκατ. ευρώ.

-- Το σύνολο δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται στα 34,7 δισ. ευρώ, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι καταγράφονται χαμηλότερα κατά 965 εκατ. σε σχέση με το στόχο που έχει τεθεί.

-- Το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται στα 2,9 δισ. ευρώ

Η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων

Στο μεταξύ, σε 17,4 δισ. ευρώ ανέρχονται σε όρους ονομαστικής αξίας τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί από τις τράπεζες και τα διαχειρίζονται «Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, το ποσό αυτό αφορά καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 10 δισ. ευρώ, στεγαστικά 361 εκατ., επιχειρηματικά 5 δισ. και δάνεια σε επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις 2 δισ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ