Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Εκρηκτικές ελλείψεις σε δομές φιλοξενίας προσφύγων

Σε Λαγκαδίκια και Βαϊοχώρι βρέθηκαν κλιμάκια του ΚΚΕ

Από την περιοδεία στο Βαϊοχώρι
Από την περιοδεία στο Βαϊοχώρι
Τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στα Λαγκαδίκια του δήμου Λαγκαδά και στο Βαϊοχώρι του δήμου Βόλβης επισκέφτηκαν την περασμένη Παρασκευή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους, οι οποίοι τους ενημέρωσαν για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δομών και τους όρους διαβίωσης των προσφύγων. Και στις δύο περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως η μέριμνα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ειδικά των παιδιών αλλά και άλλων ευπαθών ομάδων, όπως οι έγκυες γυναίκες, είναι μηδαμινή. Η κατάσταση έχει γίνει ακόμα χειρότερη όσον αφορά το μαρτύριο που ζουν οι κατατρεγμένοι που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας από τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να διακόψει τη χορήγηση ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες. Ως αποτέλεσμα, γίνονται δεκτοί στα νοσοκομεία μόνο για επείγοντα περιστατικά, ενώ έχει σταματήσει εντελώς ο εμβολιασμός των παιδιών.

Σοβαρές ελλείψεις παρατηρούνται και στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, καθώς δεν έχουν ακόμα διοριστεί οι αναπληρωτές νηπιαγωγοί και δάσκαλοι για τα νηπιαγωγεία των δομών και τα απογευματινά τμήματα των σχολείων.

Στη δομή στα Λαγκαδίκι, όπου βρέθηκε ο Γ. Δελής, φιλοξενούνται σήμερα πάνω από 430 άνθρωποι. Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι το ιατρείο του ΚΕΕΛΠΝΟ λειτουργεί χωρίς γενικό ιατρό και δικό του διερμηνέα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημερώθηκε πως η παροχή φαρμάκων στο ιατρείο είναι σπάνια, ενώ ακόμα αναμένεται βασικός εξοπλισμός. Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τον Γ. Δελή για την εκρηκτική κατάσταση αναφορικά με τον ΑΜΚΑ, τονίζοντας πως οι υπόλοιποι από τους 249 φιλοξενούμενους της δομής οι οποίοι κατέχουν αριθμό είναι κυριολεκτικά αφημένοι στην τύχη τους.

Τμήμα του καταυλισμού στα Λαγκαδίκια
Τμήμα του καταυλισμού στα Λαγκαδίκια
Ο Γ. Δελής ανέφερε πως με την επίσκεψη αυτή «αποκτούμε μια καλύτερη εικόνα για το τι συμβαίνει στις προσφυγικές δομές, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και πιο διεκδικητικοί προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ώστε οι όροι ζωής αυτών των ανθρώπων να βελτιωθούν». Τόνισε επίσης ότι το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν σταματά να αναδεικνύει και να αντιμάχεται τη ρίζα του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, όπου συμμετέχει και η χώρα μας με ευθύνη των αστικών κυβερνήσεων.

Στο Βαϊοχώρι, όπου φιλοξενούνται 764 πρόσφυγες, οι 370 κάτω των 15 ετών, τα προβλήματα στη δομή είναι αντίστοιχα, όπως ενημερώθηκε ο Λ. Στολτίδης. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους σημείωσε πως η κατάσταση που επικρατεί συνολικότερα στις δομές αποδεικνύει από πλευράς κυβέρνησης την τραγική απουσία σχεδιασμού και οργάνωσης της μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά. Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ, τόσο εντός Κοινοβουλίου όσο και σε επίπεδο εργατικού - λαϊκού κινήματος, θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα από την απαράδεκτη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, αλλά και για τα δικαιώματα των εργαζομένων στις δομές, όπου η υποστελέχωση έχει οδηγήσει σε υπερεντατικοποίηση της δουλειάς τους.

Από την περιοδεία στα Λαγκαδίκια
Από την περιοδεία στα Λαγκαδίκια
Νωρίτερα, ο Λ. Στολτίδης πραγματοποίησε περιοδεία στην Ασπροβάλτα και συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου. Εκεί τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη ξεσηκωμού του λαού ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς στους οποίους εμπλέκει όλο και πιο βαθιά τη χώρα η κυβέρνηση ΝΔ - στα χνάρια της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ - στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. «Το ζήτημα αυτό», είπε, «είναι άμεσα συνδεδεμένο με το Προσφυγικό, ουσιαστικά αποτελεί την πηγή του». Αναφερόμενος στα γεγονότα στα Βρασνά, τόνισε πως «ο λαός δεν πρέπει να πέσει στη λακκούβα που βολεύει τη κυβέρνηση, δηλαδή στη στοχοποίηση των θυμάτων του πολέμου». Τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την εκτίμησή τους προς τη θέση του Κόμματος για σωστό σχεδιασμό της μεταφοράς των προσφύγων από τα νησιά, εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων τους στο άσυλο και μεταφορά τους στις χώρες προορισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ