Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Με επικίνδυνες διατάξεις περικόπτονται δικαιώματα των προσφύγων

Λιγότερα δικαιώματα και ευκολότερη απέλαση για τους πρόσφυγες είναι ο στόχος του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Αναλυτικότερα, η βουλευτής του Κόμματος, ανάμεσα στα άλλα, υπογράμμισε πως βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενοποίηση των Οδηγιών της ΕΕ, οι οποίες είναι σε αντιδραστική βάση και το ΚΚΕ τις καταδίκαζε όταν τις πέρναγε σε διαφορετικά νομοσχέδια ο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας, επίσης, πως οι πρόσφυγες είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και συνένοχη σε αυτό, μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, είναι και η ΕΕ.

Στη συνέχεια ανέφερε πως «οι αυστηρές διαδικασίες που βάζετε, επιδιώκουν να θέσουν επιπλέον βάρη και τελικά να πετάξουν έξω από το σύστημα ασύλου τον αιτούντα διεθνούς προστασίας». Και αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα σε άρθρα του νομοσχεδίου. «Το άρθρο 71 "απαιτεί ο αιτών διεθνούς προστασίας να ορίζει δικηγόρο μέσω εγγράφου που φέρει βεβαίωση γνήσιου υπογραφής". Το ίδιο στο άρθρο 78 παρ. 3 ή στο άρθρο 81 "υποχρέωση κατάθεσης ενδικοφανούς προσφυγής με συγκεκριμένο περιεχόμενο και αναφορά σε συγκεκριμένους λόγους επί ποινή απαραδέκτου" και επιπλέον κάτι τέτοιο απαιτεί συνδρομή δικηγόρου, τη στιγμή που τα ίδια τα στοιχεία λένε ότι μόνο το 1/5 των αιτούντων άσυλο έλαβε δωρεάν νομική συνδρομή στο πλαίσιο των δικηγόρων. Αρα, με το να βάζετε περισσότερες απαιτήσεις και για απλά ζητήματα, να έχει δικηγόρο, τον δυσκολεύετε».

Επισήμανε: «Το άρθρο 77 είναι επικίνδυνη διάταξη, σύμφωνα με την οποία, τη συνέντευξη του αιτούντα μπορεί να διενεργεί εκτός από τους χειριστές της Υπηρεσίας Ασύλου και χειριστής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, κάτι που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον, τώρα βάζετε ότι μπορεί τη συνέντευξη να την κάνει και το προσωπικό της Αστυνομίας ή των Ενόπλων Δυνάμεων, αρκεί να μη φορά στολή και διακριτικά. Εδώ λέγαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να αποαστυνομικοποιηθεί η διαδικασία για το άσυλο και τώρα όχι μόνο επανέρχεται, αλλά προστίθεται και ο Στρατός για να κάνει συνεντεύξεις. Απαράδεκτο, να το αποσύρετε».

Αναφερόμενη στα άρθρα 92 μέχρι 107 είπε πως «πρακτικά, ακυρώνετε το ίδιο το δικαίωμα στην προσφυγή με τις διατάξεις. Ας πούμε, η προθεσμία της άσκησης προσφυγής ξεκινάει από την επομένη της επίδοσης, ακόμη και αυτή αν δεν έγινε στον ίδιο (σ.σ. τον αιτούντα). Αυτό είναι μια πολύ σύντομη διαδικασία, μόλις επτά μέρες, για την άσκηση προσφυγής στην περίπτωση του άρθρου 90 ή στις περιπτώσεις που η προσφυγή υποβάλλεται, ενώ ο αιτών βρίσκεται σε διαδικασία υποδοχής και τυποποίησης. Ουσιαστικά του ακυρώνεται, με αυτές τις πολύ μικρές προθεσμίες, το δικαίωμα που έχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ