Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Αν υπάρχει θέληση «διευθετήσεων»... υπάρχει και τρόπος

Το «περίγραμμα» των επικίνδυνων «διευθετήσεων» που «τρέχουν» στα Ελληνοτουρκικά υπό αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα», έδωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η χώρα του αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάνης, απάντησε ότι «η Τουρκία δεν είναι αναθεωρητική χώρα», πρόσθεσε ωστόσο ότι «θα αντισταθούμε σε οποιονδήποτε αναθεωρητισμό επιχειρηθεί να μας επιβληθεί, συμπεριλαμβανομένης κάθε απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων προς αυτήν την κατεύθυνση». Εστειλε επίσης σήμα ως προς τη Συνθήκη ότι «δεν πρόκειται για έγγραφο που ορίζει μόνον χερσαία σύνορα. Με τα δεκάδες άρθρα της και σειρά από παραρτήματα αλλά και εργαλεία, η Συνθήκη αποτελεί συνολική διευθέτηση που περιέχει ένα ευαίσθητο οικοδόμημα συγκεκριμένων ισορροπιών στο δικό μας μέρος του κόσμου».

Εξάλλου, στο ερώτημα αν η Τουρκία συζητεί την οριοθέτηση ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης (εξαλείφοντας την επήρεια της Κρήτης), δεν το απέκλεισε, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: «Είμαστε πάντα έτοιμοι να παράσχουμε την πλήρη στήριξή μας, ώστε να διασφαλίσουμε μια δίκαιη, ισότιμη και ειρηνική λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, σε συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένης της ισότιμης οριοθέτησης περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας με όλα τα αρμόδια παράκτια κράτη τα οποία αναγνωρίζουμε και με τα οποία έχουμε διπλωματικές σχέσεις», είπε.

Για το πώς μπορούν Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους, επέμεινε ότι οι δύο χώρες «έχουν πράγματι επαρκείς ευκαιρίες να επιλύσουν τις διαφορές τους, αφού αναγνωρίσουν και κατανοήσουν τα νόμιμα συμφέροντα και τις ανησυχίες του άλλου. Το διεθνές δίκαιο θα κανονίσει τα υπόλοιπα». Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, άλλωστε, επέμεινε ότι «το Διεθνές Δίκαιο πρέπει να είναι η κατευθυντήρια γραμμή μας. Στο γράμμα και στο πνεύμα. Σε αυτό το σημείο υπεισέρχονται οι ηγέτες, οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι. Και όπως λέει το ρητό, αν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Στο μεταξύ, με υπέρπτηση 2 οπλισμένων τουρκικών «F16» πάνω από τους Λειψούς συνεχίστηκε και χτες η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο. Τα 2 μαχητικά προχώρησαν συνολικά σε 18 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και δύο εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ