Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΤΕ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Με επιτυχία η κοινή εκδήλωση για την εξέγερση του 1941 στη Δράμα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσαν η Τομεακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Δράμας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με θέμα «Η ηρωική εξέγερση της Δράμας τον Σεπτέμβρη του 1941, η εποποιία της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ... Συνεχίζουμε τον αγώνα για έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα... τον σοσιαλισμό», την Κυριακή 27 Οκτώβρη, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χωριστής.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απαγγελία του Υμνου του ΕΛΑΣ και ποιημάτων από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου».

Τη Δευτέρα 28 Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από την ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μνημείο για τους εκτελεσμένους αγωνιστές από το Εκτακτο Στρατοδικείο Δράμας.

Στην εκδήλωση την πολιτική ομιλία έκανε ο Κώστας Δημητριάδης, μέλος της ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, και ακολούθησε ο Νίκος Γεωργιάδης, διδάκτορας Ιστορίας.

Ο Κώστας Δημητριάδης, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Σε μια εποχή που βαφτίζεται "αντικειμενικότητα" η τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ θύτη και θύματος (...) το ΚΚΕ έχει το θάρρος και την τόλμη να αποτιμά αυστηρά και με ειλικρίνεια τη δράση και τη στρατηγική του εκείνη την περίοδο», σημειώνοντας πως η πάλη ενάντια στον κατακτητή «δεν συνδυάστηκε με την πάλη για την ολοσχερή ήττα της αστικής τάξης της χώρας», που την ίδια ώρα ετοιμαζόταν για την επόμενη μέρα του πολέμου, όπως δείχνει και το παράδειγμα του «Αντών Τσαούς, που παρακάλαγε τον Βούλγαρο διοικητή να τον αφήσει να χτυπήσει τους κομμουνιστές και ήδη η αστική τάξη τον έχει τιμήσει ποικιλοτρόπως, και, μάλιστα, πρόσφατα έριξαν την πρόταση να του στήσουν ανδριάντα».

Επίσης, τόνισε πως σήμερα η επίθεση που εξαπολύει η αστική τάξη σε όλα τα επίπεδα γίνεται ολοένα και σφοδρότερη, ενώ, όπως είπε, στόχευσή της είναι «να φαρμακώσει τη συνείδηση του λαού, να τον πείσει ότι δεν υπάρχει διέξοδος πέρα από τον μονόδρομο των μονοπωλίων». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιχείρηση ταύτισης φασισμού - κομμουνισμού, καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι εκμεταλλευτές ξέρουν ότι το σκυμμένο κεφάλι έχει νομοτελειακά την τάση να σηκώνεται ψηλά. Γιατί ξέρουν ότι οι εργάτες στα λατομεία δεν θα κάθονται συνεχώς να γίνονται κιμάς για να σκάνε από τα κέρδη τα αφεντικά. Γιατί ξέρουν πως το ΚΚΕ δίνει σήμερα σε όλα τα μετερίζια τη μάχη αυτή. Γιατί προσπαθεί να μπολιάσει την εργατική συνείδηση με την επαναστατική θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εξέγερσης της Δράμας το '41, καθώς και σε αυτά της περιόδου της ΕΑΜικής Αντίστασης και του αγώνα του ΔΣΕ στην περιοχή. Ιδιαίτερα στάθηκε στη συμμετοχή των Χωριστιανών στους λαϊκούς αγώνες κατά τη δεκαετία του 1940 και στους αγωνιστές από τη Χωριστή που σκοτώθηκαν στην Κατοχή και τον τρίχρονο αγώνα του ΔΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ