Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Η εργοδοσία εξέθεσε και πάλι εργαζόμενους σε αμίαντο

Την αναγκαιότητα καθημερινού ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στα επισκευαζόμενα πλοία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, με ενίσχυση των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου με ειδικευμένα στελέχη και εξοπλισμό, φέρνουν στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο οι καταγγελίες ότι το πλοίο «IONIAN STAR», που επισκευάζεται στο ναυπηγείο Κόρου στη Σαλαμίνα, είναι γεμάτο αμίαντο!

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν χτες το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, με ευθύνη της πλοιοκτήτριας εταιρείας του «IONIAN STAR», των εργολάβων και του ναυπηγείου, εκτέθηκαν στο άκρως καρκινογόνο αυτό υλικό δεκάδες εργαζόμενοι (22 ναυτεργάτες του πληρώματος και οι υπόλοιποι εργατοτεχνίτες εργολάβων και ναυπηγείου), για τους οποίους τώρα ξεκινά η διαδικασία των έκτακτων μέτρων με ειδικές ιατρικές εξετάσεις, συνεχή παρακολούθηση της υγείας τους κ.ο.κ.

Ανάλογο περιστατικό είχε καταγραφεί το Μάρτη του 2018, όταν πάλι ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες εκτέθηκαν σε αμίαντο στο επισκευαζόμενο πλοίο «Αίολος» (πρώην «Moby Love»).

Κατά τον έλεγχο στο «IONIAN STAR» από μεικτή Επιτροπή Ελέγχου στις 31/10, διαπιστώθηκαν πλήρης έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων, εργασίες με χρήση φλόγας χωρίς να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό καθαρισμού από εύφλεκτα αέρια (gaz free), ενώ δεν υπήρχε και πιστοποιητικό ότι το πλοίο είναι «καθαρό» από αμίαντο. Από τη μεικτή Επιτροπή στάλθηκαν δείγματα στον «Δημόκριτο», για να σταλεί η απάντηση πριν από δύο μέρες ότι υπάρχει αμίαντος. Η Επιτροπή έχει εκδώσει μεν εντολή για διακοπή εργασιών, όμως ήδη οι εργαζόμενοι ήταν σε επαφή με τον αμίαντο για πάνω από 10 μέρες!

Τα δύο συνδικάτα καταγγέλλουν επίσης ότι σε έλεγχο που έγινε προχτές στο επισκευαζόμενο στη Ζώνη πλοίο «ΦΑΝΤΑΣΙΑ» (τις εργασίες εκτελεί η εργολαβική επιχείρηση «ΝΕΟΔΟΧΟΣ»), διαπιστώθηκαν πολύ σοβαρές παραβιάσεις των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όπως ακατάλληλες σκαλωσιές χωρίς προστατευτικά ρέλια, «με άμεσο κίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή των εργαζομένων, καθώς πολύ καλά γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δεκάδες σακατεμένοι συνάδελφοι και πολλοί που έχουν χάσει τη ζωή τους από πτώσεις από ακατάλληλες σκαλωσιές».

Τα σωματεία απαιτούν την άμεση εισαγγελική παρέμβαση για το «IONIAN STAR», ενώ τονίζουν ότι οι νέες καταγγελίες τους «έρχονται να προστεθούν στο πλήθος των καταγγελιών των Σωματείων μας, για τα ελλιπή έως και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για την αναγκαιότητα των καθημερινών και ουσιαστικών ελέγχων από τις Μεικτές Επιτροπές, που με επανειλημμένες κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, υπομνήματα ζητάμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, οι οποίες το μόνο που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια είναι να υπονομεύουν τη λειτουργία τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ