Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2020
Κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων

Στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής βρίσκεται από χτες ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019, με την κυβέρνηση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχουν πυροδοτήσει με το «καλημέρα» την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση για το «οικονομικό μοντέλο» που θα φέρει είτε την «ανάπτυξη για όλους» (ΝΔ) είτε τη «δίκαιη ανάπτυξη» (ΣΥΡΙΖΑ), δείχνοντας πώς θα εξελιχθεί συνολικά η συζήτηση και στην Ολομέλεια.

«Αντιαναπτυξιακό» και «ασύμβατο ακόμα και με τις δικές σας προβλέψεις» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό της ΝΔ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Παπανάτσιου, δηλώνοντας ότι καταψηφίζει. Κατέθεσε διάφορα στοιχεία για τις επενδύσεις που έγιναν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία «αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι επιχειρήσεις στο μοντέλο που προσπαθούσαμε εμείς να ενισχύσουμε», κομπάζοντας για τη μείωση στη φορολογία των επιχειρήσεων. Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι «έχουμε τις μικρότερες επενδύσεις στην Ευρώπη, άρα το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ δεν δούλεψε», ότι ήταν «τεράστια η φορολογία που επιβάλατε στις επιχειρήσεις» και «διέλυσε τις πιθανότητες ανάπτυξης» κ.ο.κ. Οσο για το λαό, και οι δύο κατέθεσαν τις γνωστές προτάσεις φτωχοκομείου για το πέταγμα κανενός ψίχουλου ως επίδομα, αν περισσέψει από το φαγοπότι που εξασφαλίζουν οι προτάσεις τους στο μεγάλο κεφάλαιο. Ως «αντιαναπτυξιακό» καταψήφισε τον προϋπολογισμό το ΠΑΣΟΚ, τη διαφωνία του όσον αφορά το «αναπτυξιακό μοντέλο» εξέφρασε και το ΜέΡΑ25, ενώ για την Ολομέλεια επιφυλάχθηκε το κόμμα του Βελόπουλου.

Ικανοποιεί μέχρι κεραίας τις προτεραιότητες της αστικής τάξης

«Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι αντιλαϊκός, ταξικός, αποτελεί εργαλείο αναδιανομής σε βάρος των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο, στηρίζει την οικονομική ολιγαρχία και είναι εργαλείο υλοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Προκαλεί εντύπωση η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει τον προϋπολογισμό», συνέχισε, τονίζοντας ότι «είναι και δικός του, αφού αποτυπώνει στο σύνολό του το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (...) Αποτυπώνει με ανάγλυφο τρόπο και ιδιαίτερη σαφήνεια τη συνέχιση της πολιτικής που ακολουθήθηκε και από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός υλοποιεί «μέχρι τελευταίο σημείο στίξεως» τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δηλαδή αποδέχεται τη λογική της ενισχυμένης εποπτείας και τα ενισχυμένα πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία προέρχονται από την υπέρμετρη φορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων και έχουν ως αποτέλεσμα τη συνολικότερη επιδείνωση της θέσης τους. Παράλληλα, καταγράφει και προσπαθεί να υλοποιήσει - χρηματοδοτήσει τις προτεραιότητες της αστικής τάξης, οι οποίες παραμένουν ίδιες, παρά την αλλαγή κυβέρνησης, και δεν είναι άλλες από τη θωράκιση της αναιμικής καπιταλιστικής ανάπτυξης και τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας σε ένα οξυμένο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από ένταση των ανταγωνισμών και της αστάθειας γενικότερα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία του προϋπολογισμού που δείχνουν την ένταση της φοροεπιδρομής σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, με αύξηση των έμμεσων φόρων, του ΕΝΦΙΑ, των ανταποδοτικών τελών στους δήμους, της συμμετοχής στην Υγεία, στο Φάρμακο, στην Παιδεία, στις ασφαλιστικές εισφορές, ενώ τα ίδια αυτά στοιχεία προμηνύουν μείωση των συντάξεων, των μισθών κ.ο.κ. Οπως τόνισε, η νέα λεηλασία είναι για να συνεχιστεί η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, αφού τους προσφέρονται επιπλέον 740 εκατ. ευρώ από τη μείωση της φορολογίας τους, μειώνεται παραπέρα η φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών κ.ο.κ.

Το λόγο πήρε και η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αφορά ουσιαστικά την πρόληψη, προβλέπονται περικοπές 4 εκατ. ευρώ, όταν ήδη οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας είναι τραγικές, ενώ με επιπλέον 800 εκατ. ευρώ φορολογία επιβαρύνονται τα λαϊκά στρώματα, που σηκώνουν σχεδόν το 93% των φορολογικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μείωση των συντάξεων, λέγοντας πως για το 2020 μειώνεται κατά 192 εκατ. ευρώ το κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ μειώσεις κατά 173 εκατ. προβλέπονται ακόμα και για τα επιδόματα των αναπήρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ