Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προχωρά το αντιλαϊκό παζάρι

Εγινε χτες η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ στο Βερολίνο

Από τη συνάντηση Αναστασιάδη, Γκουτέρες και Ακιντζί στο Βερολίνο, που εμφανίζεται ως άτυπη αλλά προχωρά το παζάρι
Από τη συνάντηση Αναστασιάδη, Γκουτέρες και Ακιντζί στο Βερολίνο, που εμφανίζεται ως άτυπη αλλά προχωρά το παζάρι
Τους άξονες για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος συνομιλιών για το Κυπριακό αναζήτησαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο Βερολίνο.

Η δήλωση του γγ του ΟΗΕ μετά το πέρας της συνάντησης δίνει και το στίγμα του παζαριού, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε μια περίοδο που σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αξιολογούνται μια σειρά πιθανοί συμβιβασμοί που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν τη θέση τους έναντι αντιπάλων τους (Ρωσία, Κίνα, Ιράν).

Σημειώνεται χαρακτηριστικά στη δήλωση:

«Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δέσμευσή μου και επιβεβαίωσαν εκ νέου τη δέσμευσή τους και την αποφασιστικότητά τους να επιτύχουν μια διευθέτηση βασισμένη σε μια Διζωνική και Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του OP4 of UN Security Council Resolution 716 (1991).

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Ελληνοκύπριος ηγέτης συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και σταθερής διευθέτησης του Κυπριακού μέσα σε έναν προβλέψιμο χρονικό ορίζοντα είναι υψίστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία και των δύο κοινοτήτων και ότι το status quo είναι μη βιώσιμo.

Ο Eλληνοκύπριος ηγέτης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, στις προηγούμενες συγκλίσεις και στο πλαίσιο των έξι σημείων που υπέβαλα στις 30 Ιουνίου 2017, με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας που θα ανοίξει το δρόμο για μια συνολική διευθέτηση».

Γίνεται επίσης αναφορά στη διερεύνηση, μαζί με τις «εγγυήτριες δυνάμεις» (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης σε κατάλληλο χρόνο.

Αν και τους τελευταίους μήνες οι επίσημες δηλώσεις των δύο πλευρών καλλιεργούν «μετρημένες» προσδοκίες για την επίτευξη συμβιβασμού στο Κυπριακό, επαναλαμβάνεται σε όλους τους τόνους και από όλες τις πλευρές η «ανάγκη συνεργασίας» των δύο πλευρών και ευρύτερα όσων εμπλέκονται (με συνεχείς επισημάνσεις για την ανάγκη ενίσχυσης των πολυμερών σχημάτων που στήνονται στην περιοχή, από τα οποία μέχρι τώρα η Τουρκία απουσιάζει), ειδικά σε τομείς όπως η «αξιοποίηση των υδρογονανθράκων».

Το Κοινό Ανακοινωθέν του Φλεβάρη του 2014 για «δύο συνιστώντα κράτη», το «πλαίσιο Γκουτέρες» (που προέκυψε τον Ιούνη του 2017) αλλά και άλλες «συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί» ευνοούν τον καθαρά διχοτομικό χαρακτήρα της όποιας νέας πρότασης «λύσης» και την εμπλοκή ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην «ασφάλεια» της Κύπρου (όπως ο ΟΑΣΕ, ακόμα και το ΝΑΤΟ), αλλά και μια σειρά από εκατέρωθεν «συμβιβασμούς» με ανταλλάγματα, σε όλα τα «κεφάλαια» της διαπραγμάτευσης, από το περιουσιακό μέχρι το εδαφικό, που προσδοκάται ότι θα ανοίξουν το δρόμο και για νέες επενδυτικές συνεργασίες, π.χ. στην Αμμόχωστο.

Τη συνάντηση χαιρέτισε η Γαλλία, που μέσω του ΥΠΕΞ ενθάρρυνε «τις πλευρές να κάνουν τα απαραίτητα βήματα, σε ένα πνεύμα συμβιβασμού και με εποικοδομητικό πνεύμα, κάτι που θα επιτρέψει την επανέναρξη μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας προσανατολισμένης στην επίτευξη αποτελεσμάτων».

Ακόμα, το ΥΠΕΞ της Βρετανίας καλωσόρισε την πρωτοβουλία σύγκλησης της τριμερούς, δηλώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες προς μία διαρκή λύση βασισμένη σε μια δικοινοτική - διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα».

Αλλά και ο Κρίστοφερ Μπούργκερ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, είχε δηλώσει ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ της επανέναρξης της διαδικασίας σχετικά με το Κυπριακό.

Σχέδια για αγωγούς

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής «Μιλιέτ», ο «υπουργός Ενέργειας» του ψευδοκράτους, Χασάν Τατσόι, δήλωσε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος «ετοιμάζονται για μια κρίσιμη κίνηση», σχετικά με τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει τις δύο πλευρές και θα είναι διπλής κατεύθυνσης, ώστε να μεταφέρει αέριο από τα ανοιχτά της Κύπρου μέχρι και την Ευρώπη. Σε «ενεργειακό συμπόσιο» που έγινε στα Κατεχόμενα, μάλιστα, προτάθηκε ο αγωγός να φτιαχτεί παράλληλα με αγωγό νερού μήκους 80 χιλιομέτρων, από τη Μερσίνα της νότιας Τουρκίας μέχρι την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, ενώ εκτιμήθηκε ότι το κόστος του θα είναι σχετικά χαμηλό, επειδή είναι μικρό και το βάθος της θάλασσας στην περιοχή.

Ενδεικτικό του πώς μπλέκει το κουβάρι είναι και το γεγονός ότι στην επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» που έχει ξεκινήσει το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο της απόπειρας της Αγκυρας να δημιουργήσει τετελεσμένα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συμμετέχει και φρεγάτα του πακιστανικού Πολεμικού Ναυτικού, η «PNS Alamgir», που πλέει δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, πραγματοποιώντας ελέγχους σε παραπλέοντα εμπορικά πλοία!

Στις 15 Νοέμβρη, τέλος, ένα αεροσκάφος Ναυτικής Συνεργασίας «P3 Orion», της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν, πραγματοποίησε παραβιάσεις του ελληνικού FIR και παραβιάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, συμμετέχοντας σε αεροπορική άσκηση με τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ