Τετάρτη 5 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το ιατρικό και το (ηθελημένο) τηλεοπτικό λάθος
  • Οι καταγγελίες για πλημμελή αντιμετώπιση ασθενών στην Κέρκυρα και η συνωνυμία των καταγγελλόμενων γιατρών
  • Θ. Γουλής: «Κάποιοι συντελεστές των εκπομπών, που γνώριζαν τη συνωνυμία, είχαν υποχρέωση να ακριβολογήσουν»

Μακριά απ' τα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και τις πραγματικές αιτίες που τα προκαλούν φαίνεται ότι κινούνται δημοσιεύματα και κάποιες εκπομπές με περιεχόμενο τα ιατρικά λάθη.

Οι γιατροί - όχι πως είναι άμοιροι ευθυνών - πρέπει να πράξουν ως επιστήμονες, άνθρωποι, επαγγελματίες και, προπάντων, ως κοινωνικοί λειτουργοί στην αντιμετώπιση ενός περιστατικού. Παραβάσεις του όρκου του Ιπποκράτη υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα. Ετσι, αν ένα τέτοιο θέμα δεν αντιμετωπιστεί πολύπλευρα - και σε συνδυασμό πάντα με την κατάσταση του ασθενούς - και εμφανιστεί μόνο η μία πλευρά τότε υπάρχουν κίνδυνοι να υποδειχτούν εξιλαστήρια θύματα αφ' ενός και απ' την άλλη να δημιουργούνται απλώς τηλε-θέματα, που βρίσκονται πάντα μακριά απ' τα μεγάλα προβλήματα των δημόσιων νοσοκομείων και τα πραγματικά αίτια δραματικών, πολλές φορές, γεγονότων.

Μια τέτοια περίπτωση φαίνεται να είναι και το θέμα για την πλημμελή αντιμετώπιση ασθενών στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας, που είδε το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες. Για το θέμα διενεργείται έρευνα ενώ χτες ο υφυπουργός Υγείας, Εκτ. Νασιώκας, έδωσε εντολή να διενεργηθεί έλεγχος και να μεταβεί κλιμάκιο ιατρών στην Κέρκυρα.

Το περιστατικό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ρ», έχει ως εξής: Το 1999 ένας νεαρός μπήκε με ενοχλήματα στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας και παρά την άρνησή του να νοσηλευτεί οι γιατροί τον κράτησαν στο νοσοκομείο. Μετά από δυο μέρες - λόγω επιδείνωσης - μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και κατέληξε λόγω μιας σπάνιας ασθένειας.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, οι συγγενείς του άτυχου νέου μίλησαν για τις ευθύνες του «γιατρού Γουλή».

Οι καταγγελίες αφορούν το γιατρό Κώστα Γουλή. Την ίδια, όμως, περίοδο στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας υπηρετούσε ο γιατρός Θόδωρος Γουλής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και νομαρχιακός σύμβουλος της Κέρκυρας.

Οταν λοιπόν ο Θ. Γουλής ζήτησε απ' τους υπευθύνους των εκπομπών να διευκρινιστεί ότι δεν αφορά τον ίδιο αλλά άλλο συνάδελφό του, δε βρήκε καμιά ανταπόκριση.

Η δήλωση του Θ. Γουλή

Χτες ο Θ. Γουλής έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω δήλωση: «Τις τελευταίες μέρες γίνεται αναφορά σε τηλεοπτικά κανάλια ("Αλτερ" - "Μέγκα") για περιστατικά θανάτων που συνέβησαν το 1999 και 2000 στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας και αποδίδονται ευθύνες σε γιατρούς. Από συγγενείς ενός ασθενούς αναφέρθηκαν ευθύνες ενός γιατρού Γουλή. Πρόκειται για συνωνυμία με τον υπογράφοντα, ο οποίος δεν είχα καμία εμπλοκή με τη νοσηλεία του συγκεκριμένου ασθενούς. Ορισμένοι συντελεστές της εκπομπής, που γνώριζαν τη συνωνυμία, είχαν στοιχειώδη υποχρέωση να κάνουν την απαιτούμενη ακριβολόγηση για να μη δημιουργείται σύγχυση σε βάρος μου. Να σημειώσω ότι ζήτησα χτες (σ.σ. προχτές) Δευτέρα από συνεργάτη της κ. Παναγιωταρέα να επανορθώσει και αυτό δεν έγινε μέχρι και σήμερα (σ.σ. χτες) Τρίτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ