Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Εκδικάστηκε η προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στις τριετίες

Εκδικάστηκε την Τρίτη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή του ΣΕΒ, με την οποία οι βιομήχανοι αξιώνουν την κατάργηση των τριετιών, δηλαδή των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό με βάση την προϋπηρεσία των εργαζομένων. Παρόντες στη διαδικασία ήταν εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας, του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ, ενώ η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τον Απρίλη του επόμενου έτους.

Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη του μνημονιακού νόμου 4093/2012, την οποία διατήρησε άθικτη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπεται το «πάγωμα» των τριετιών, από το Φλεβάρη του 2012 και μετά και μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από το 10%! Ετσι, ο χρόνος προϋπηρεσίας μετά το 2012, δηλαδή μέχρι και σήμερα, δεν προσμετράται και άρα συνεχίζει να μην επιφέρει καμία αύξηση στον κατώτατο μισθό. Πατώντας πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο, ο ΣΕΒ προσέφυγε ενάντια στην εγκύκλιο με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η τότε υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, έθεσαν σε εφαρμογή τους νόμους 4172/2013 και 4254/2014 για τη διαμόρφωση του κατώτερου μισθού.

Σύμφωνα με τους παραπάνω εμβληματικούς μνημονιακούς νόμους, ο κατώτερος μισθός ορίζεται από την κυβέρνηση και το υπουργείο «έπειτα από διαβούλευση», λαμβάνοντας υπόψη «την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», την «ανταγωνιστικότητα», την απασχόληση, το ποσοστό της ανεργίας και πάει λέγοντας. Επίσης, ως κατώτερος μισθός «νοείται μια μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς». Πατώντας πάνω στις αντεργατικές διατάξεις των νόμων αυτών, οι εργοδότες αμφισβητούν με την προσφυγή τους και τις τριετίες πριν από το Φλεβάρη του 2012!

Διαμαρτυρία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων για την κλαδική ΣΣΕ

Εκτός από την προσφυγή του ΣΕΒ ενάντια στις τριετίες, την Τρίτη εκδικάστηκε στο ΣτΕ και η προσφυγή του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), με την οποία οι εργοδότες επιχειρούν να ακυρώσουν τη ΣΣΕ που είχε υπογραφεί με την Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων (ΟΜΕ) των εργαζομένων του κλάδου το 2017 και είχε κηρυχτεί υποχρεωτική για όλους τους χώρους δουλειάς των μεταλλωρύχων, λατόμων και λιγνιτωρύχων.

Η Ομοσπονδία και σωματεία της δύναμής της προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ΣτΕ, καταγγέλλοντας ότι σε έναν κλάδο από τους «πλέον οικονομικά εύρωστους» οι εργοδότες «με κάθε διαδικαστικό μέσο αποφεύγουν την ουσιαστική συζήτηση για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, είτε το 2017 είτε και σήμερα».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι «όχι μόνο θα προασπίσουν τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την προηγούμενη ΣΣΕ, αλλά θα πετύχουν και την υπογραφή νέας κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις και θεσμικές ρυθμίσεις ανάλογες προς τη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά που προσφέρουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ